Élet-Stílus

Elmék harca

A titkok megőrzése, a titkosírás szinte mindenkinek az életében megjelenik egyszer, de a tükörírás vagy a láthatatlan tinta használata általában elegendő tapasztalatot jelent.

Ám vannak, akiknek a kamaszkorral nem zárul le a titkosítás szenvedélye: ilyen ennek a könyvnek a szerzője is, aki a Harvardon behatóan megismerkedett a matematikával és annak katonai hasznosításával.

Ha egy szaktekintély átfogó könyvet ír a szakterületéről – jelen esetben a második világháború kódfejtésének teljes történetéről -, gyakran esik abba a hibába, hogy a túlságosan szakmai perspektívája miatt nehezen fogyasztható lesz a műve.

A matematika ilyen speciális alkalmazása és a történelem azonban használható kombinációnak tűnik egy kevésbé unalmas könyvhöz. De hogy még letehetetlen is legyen? Lélegzetelállító, lebilincselő – és még lehetne sorolni a jelzőket. Budiansky nemcsak szakmailag tűnik kiválóságnak, de írónak sem utolsó.

Remek arányérzékkel osztja meg a rejtjelezés történetének elméletét a hírszerzés izgalmas történeteivel vagy a történelmi háttér ismertetésével, csataleírással. S ily módon ez a száraz szakmai anyag élni kezd. A matematikától rettegő potenciális olvasóknak üzenem, hogy nyugodtak lehetnek, hosszú órákig izgulnak és rágják majd a körmüket mindenféle ásításvágy nélkül.

Budiansky szövege pontosan, árnyaltan és élően mutatja be az amerikai hadsereg fejlődését, belső hierarchiájának változását, de szót ejt Amerika ’20-as, ’30-as évekbeli antiszemitizmusáról is, a hírszerzői irodák néhol viccbe illő megalakulásáról. Ugyanakkor apró emberi nüánszokat is megismerhetünk, például hogy az egyik legzseniálisabb angol kódfejtő, Alfred Dillwin Knox a kádban szeretett dolgozni, mert a forró víz inspirálta az elméjét, vagy a jütlandi, biztos angol győzelmet ígérő csata végül is döntetlen közeli eredménye Jackson tengernagy szűkszavúságának lett “köszönhető”…

Természetesen a könyv nagy része szól a német hadiipar büszkeségéről, az Enigma rejtjelező alkalmatosságról, amelyet – és üzeneteit – a technika és az emberi zsenialitás (Alan Turing és Ian Fleming személyében) segítségével a szövetségesek megfejtettek, és ezzel jelentős lépést tettek a végső győzelem felé. A történelem léptékei, az emberi agy alkotásai és a személyes apróságok által kapunk egy nemcsak olvasmánynak, de szakkönyvnek is elsőrangú könyvet. A magyar kiadás megadta a kellő tiszteletet a műnek, a számtalan eligazítást segítő függelék és irodalomjegyzék mellett kisszótár, tárgy- és személynévmutató teszi teljessé a kötetet.

-exit-

Ajánlott videó

Olvasói sztorik