Élet-Stílus

Ingyenjegyek Kubába

Ezt nyújtja július 5-e és szeptember 22-e között a budapesti Cervantes Intézet (a vetítések helyszíne) és a magyarországi Kubai Nagykövetség. A fenti intézetek jóvoltából ugyanis 12 kubai film segítségével ingyen utazhatunk Castro és Che Guevara országába.


Kubai filmek, vetítések

Cím: Budapesti Cervantes Intézet  1064 Budapest Vörösmarty u. 32.

július 5, kedd Paradicsom a csillagok alatt
július 7, csütörtök
Várólista
július 12, kedd Játszani a svédet
július 14, csütörtök Semmi több
július 19, kedd
Eper és csokoládé
július 21, csütörtök
Méz oshúnnak
július 26, kedd
Az Alhambra szépe
július 28, csütörtök
Az elmaradottság emlékei
augusztus 2, kedd
Viharban 
augusztus 4, csütörtök
Egy sikeres ember
augusztus 9, kedd
Az élet egy füttyszó
augusztus 11, csütörtök
Lucía

Ismétlések:
augusztus 16, kedd
Várólista
augusztus 18, csütörtök
Paradicsom a csillagok alatt
augusztus 23, kedd
Semmi több
augusztus 25, csütörtök
Játszani a svédet
augusztus 30, kedd
Méz oshúnnak
szeptember 1, csütörtök
Eper és csokoládé
szeptember 6, kedd
Az elmaradottság emlékei
szeptember 8, csütörtök
Az Alhambra szépe
szeptember 13, kedd
Egy sikeres ember
szeptember 15,csütörtök
Viharban
szeptember 20, kedd Lucía
szeptember 22,csütörtök
Az élet egy füttyszó




Miután megismerkedtünk a Buena Vista Social Clubbal, a hét évig érlelt kubai rummal és a szivargyári munkáslányok combján sodort Cohibával, természetesen a kubai filmeket sem hagyhatjuk ki.

Varieté és füttyszó Kubában

A programot szervező intézetek a lehető legalaposabban igyekeztek bemutatni a mai kubai filmtermést. Kezdetnek néhány, a hatvanas évek végén született alkotást válogattak be, mint Humberto Solás Lucíá-ja és Tomás Gutiérrez Alea Az elmaradottság emlékei című filmje 1968-ból, de levetítik a nyolcvanas években készült Az Alhambra szépét is (1989), Enrique Pinedától.

A legkülönbözőbb témákon keresztül ismerhetjük meg Kubát. Találkozhatunk a karibi szigetre olyannyira jellemző színpadi és varieté-színházi világával (Az Alhambra szépe a XX. század elejének havannai hangulatát idézi). Megismerhetjük az alvilági életet (Játszani a svédet) és az intrika világát (Egy sikeres ember), a társadalmi körülményeket (Semmi több, Az elmaradottság emlékei). A vígjáték műfajt Az élet egy füttyszó című film képviseli a programban.

Személyes történetek

A legtöbb történet azonban magánéleti, személyes történeteket mesél el, mint a Viharban, amelyben a főszereplő természeti katasztrófa pusztítása után elszenvedett viszontagságairól mesél. Az Eper és csokoládé középpontjában a politikai, kulturális és szexuális különbségeken túlmutató barátság áll. A Méz Oshúnnak a bevándorlók tragédiáját jeleníti meg. A Várólista témája az emberi akarat és kezdeményezés ereje.

A bemutatott filmek közül számos alkotás kapott díjat és részesült elismerésekben különböző helyi és nemzetközi filmfesztiválokon. Ezek közül is kiemelkedik a Lucía című film, melyet a nemzetközi kritikusok a tíz legjelentősebb ibéramerikai, valamint minden idők tíz legjobb harmadik világbeli filmje közt tartanak számon.

Július 5 és szeptember 22 között hétfőnként, keddenként és péntekenként vetítik majd Szigeti Csilla San Lázaro című dokumentumfilmjét is, amely Kuba legnagyobb vallási ünnepén keresztül mutatja be, hogyan keveredik Kubában a katolikus és az afrikai bevándorlóktól származó yoruba hitvilág.

Bár a belépés ingyenes, a férőhelyek száma korlátozott, így a helyfoglalás érkezési sorrendben történik. A filmeket spanyol nyelven, angol felirattal mutatják be.

“Gyönyörű és esetleges”

Az ingyen megtekinthető filmek mellett a Budapesten élő kubai grafikus, Irra művei várják a látogatókat. A művész a “San Alejandro” Rajz és Festészeti Akadémián, valamint a Színházi Díszlettervezői Intézetben tanult. A Havannai Egyetem Művészettörténeti szakán szerzett diplomát. Színház, balett, opera, experimentális tánc, televízió és mozi számára tervezett. Kollektív kiállításai voltak Kubában, Magyarországon, Brazíliában, az Egyesült Államokban, Franciaországban, Indiában és Hollandiában is.

A grafikák mellett fotókiállítás is helyet kap, amelyen a szerző, Pesti Ákos bemutatkozó szavai szerint egy turista kubai illusztrációi szerepelnek, amely nélkülöz mindennemű képzettséget és profizmust, de talán érzékeltetni tudja azt a jellemzést, melyet a repülőtéren egy angol úriember mondott: Kuba gyönyörű, és esetleges.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik