Élet-Stílus

Elemgyűjtési hálózat ősztől

Az elemek begyűjtésére országos hálózat kialakítása kezdődik meg várhatóan már az ősszel – jelentette be Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter egy sajtótájékoztatón Budapesten, adta hírül a MTI.

A miniszter elmondta: a két év alatt várhatóan 20 ezer boltra kiterjedő hálózat kiépülésével ártalmatlaníthatóvá válik a hordozható elemek és akkumulátorok legalább 7 százaléka már az idén, 10 százaléka jövőre, 13 százaléka pedig
2007-ben. Persányi Miklós hozzátette: a kormányrendelet a gyártókat és a forgalmazókat kötelezi az elemek begyűjtésének és kezelésének finanszírozására. Elmondta, hogy évente Magyarországon mintegy 2 ezer tonna ilyen veszélyes hulladék keletkezik. Ennek jelenleg mintegy 4-5 százalékát gyűjtik vissza iskolákban, önkormányzati intézményekben. Az Európai Unió 15 régi tagállamában 25 százalék, Belgiumban 60 százalék a visszagyűjtési arány.


Rakics Róbert, a környezetvédelmi tárca helyettes államtitkára kifejtette: a hálózathoz kapcsolódó boltokban az emberek ingyenesen adhatják majd le az elemeket, amelyeket aztán a gyártóknak és importőröknek ugyancsak díj nélkül adnak tovább. Megjegyezte, hogy a gyártók és importőrök egyénileg és összefogva is eleget tehetnek gyűjtési kötelezettségeiknek. A feladatukat közösen elvégző cégeknek koordináló szervezetet kell létrehozniuk, amely a boltokkal és az ártalmatlanító létesítményekkel szerződéses kapcsolatban állva szervezi meg a hulladékkezelést.


Cserépy Zoltán, a szabályozás életbelépésére váró első koordináló szervezet, a REÍLEM Kht. ügyvezető igazgatója elmondta: a majdani tagszervezetek számától és a bolthálózat nagyságától függ a gyűjtőrendszer kiépítésének, fenntartásának költsége. Úgy vélte, a hálózat évi százmillió forintos nagyságrendű ráfordítással működtethető majd. Az Energizer, a Duracell és a Varta magyarországi cégei által megalapított REÍLEM Kht.-hez eddig 14 gyártó és forgalmazó jelezte csatlakozási szándékát. Az alapítók forgalmuk alapján a piac mintegy 60 százalékát, a többi céggel együtt 80-85 százalékát fedik le. Simon Tamás, az Elem és Akkumulátor Forgalmazók Egyesülésének elnöke elmondta, hogy az elemek újrahasznosítása ma még nem megoldott, ezért azokról veszélyeshulladék-tárolókban kell gondoskodni. Magyarországon Aszódon fogadják a hulladékelemeket kilogrammonként 60-70 forintért.


Halász Géza, a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. kommunális igazgatója elmondta, hogy az FKF iskoláktól, önkormányzati intézményektől 1993 óta gyűjti be és szállítja Aszódra az összegyűjtött elemeket. Tizenkét év alatt összesen 215 ezer kilogramm elemet sikerült összeszedniük. Az eleinte 500 gyűjtőpont mára 1000-re bővült, ahová az emberek évente mintegy 25 ezer kilogramm elemet adnak le. Az elemek, akkumulátorok ma már nem tartalmaznak nehézfémeket, ám a bennük található savas elektrolitoldat veszélyt jelent a talajra, illetve a talajvízre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik