Élet-Stílus

A Sasser vírus készítője bíróság előtt

Egy német tinédzsert gyanúsítanak a hírhedt Sasser féreg megírásásával és elterjesztésével.

Észak-Németországban letartóztatták a tizenkilenc éves Sven Jaschant, mivel alaposan gyanúsítható a 2004-ben jelentős károkat okozó Sasser féreg készítésével és elterjesztésével. A fiatalember bevallotta, hogy valóban ő a féreg alkotója, sőt a NetSky vírus is az ő számítógépéről került az internet világába.

2004. május elsején kora reggel észlelte az F-Secure a Sasser-nek keresztelt férget, mely az első, a Windows LSASS sebezhetőséget kihasználó kártevő volt. A féreg teljesen automatikusan terjedt, véletlenszerűen generált IP című, foltozatlan Windows 2000 és XP rendszereket próbált megfertőzni. A Sasser több ezer számítógépet fertőzött meg és sok százezer dollár kárt okozott a felhasználóknak.

A fiatalember pere zárt ajtók mögött zajlik a verdeni bíróságon, a tervek szerint az elkövetkezendő három napban. A védők természetesen arra helyezték a hangsúlyt, hogy védencük a tett elkövetésekor még csak 17 éves volt.

Jaschant egyébként jutalom reményében az egyik barátja adta fel a Microsoft által meghirdetett vírus ellenes kampány hatására. A jutalom egyébként nem kicsi, miután a Microsoft már fizetett 250 ezer dollárt a Sobig és a Blaster íróinak skalpjáért.


A vírus hatására a British Airwaysnél több órát késtek a repülők, a brit parti őrség a számítógépek híján ósdi térképeket volt kénytelen előkotorni a szekrények mélyéről, és a német Postabankban is ismét előkerült az ódivatú papír és golyóstoll a banki műveletek rögzítésére.

Sven J. öt évig terjedő szabadságvesztést is kaphat, ha bebizonyosodik a komputerszabotázs bűncselekménye, de az sincs kizárva, hogy a számítógépes világcégek rekordsebességgel próbálják majd megkaparintani a tehetséges ifjút.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik