Élet-Stílus

Magyar vírus vezeti az idei rangsort

A Sophos biztonsági cég összesített toplistája szerint a magyar eredetű Zafi vírus - érett kora ellenére - még mindig tekintélyes előnnyel vezeti a kártevők idei rangsorát, és az első hat hónap alapján előnye szinte behozhatatlan.

A biztonsági cég idén összesen 7944 interneten terjedő kártevőről kapott jelentést, ami ugrásszerű, 59 százalékos növekedést jelent a tavalyi év első hat hónapjához képest. Aggodalomra ad okot emellett, hogy ismét csökkent a fertőzéshez szükséges idő, és napjainkban egy frissítetlen, megfelelő védelem nélküli Windows operációs rendszer átlagosan mindössze 12 percet húz ki a világhálón bármilyen káros behatás nélkül.

Ebben kétségtelenül nagy szerep jut a hírhedt Zafi.D vírusnak, amely nemcsak a hazai eredetű kártevők, hanem az összes féregvírus között kivívta az első helyet. Ez a variáns ugyanis rendkívül elterjedtnek számít, amit a Sophos ranglistája is kellőképpen példáz: a Zafi.D 25,3 százalékos aránnyal vezet idén, sőt, második, “B” jelzésű változatával együtt már eléri a 30 százalékot.

A kártevő előnye némileg meglepő, hiszen a Zafi.D – karácsonyi üdvözlőlapnak álcázva – eredetileg tavaly decemberben bukkant fel, és kifejezetten az ünnepekre alapozta elterjedését. “A Karácsony közeledtével minden évben megugrik a vírustámadások száma, erre idén is számítani kell. A vírusírók jellemzően kihasználják ezt az időszakot, mikor vélhetően kevesebb szakember, rendszergazda dolgozik, így az ünnepi időszakban a nem megfelelő felügyelettel ellátott rendszerek védettsége gyengül, a reakcióidő lassul” – nyilatkozta akkor Fórján Tamás, a 2F 2000 Kft. műszaki igazgatója.

A féreg terjedésének üteme azonban az idei évben sem lassult, sőt, még áprilisban is a leggyorsabban terjedő vírusnak számított, és csak májusban szorult a második helyre.

Ezzel Graham Cluley, a Sophos tanácsadója is egyetért, aki szintén a magyar vírust emelte ki a sorból: “A legnagyobb meglepetés a Zafi.D, amely az ünnepek után, még tavasszal is gyorsan terjedt, és csak az utóbbi két hónapban kezdett veszíteni korábbi lendületéből” – jelentette ki Cluley, hangsúlyozva, hogy egyedül a májusban felbukkant, kétnyelvű Sober.N tudta felvenni a versenyt a magyar kártevővel.

A 2006-os világbajnokságra szóló jegynek álcázott féreg összesítettben csak a harmadik helyet hódította el, a Sophos szerint azonban a vírus sikere mégis a növekvő veszélyre hívja fel a figyelmet. “A Sober család vírusai jól mutatják, mekkora pusztítást lehet véghezvinni a megfertőzött számítógépeken keresztül” – hangsúlyozta Cluley. “A spamküldők, a vírusírók, és az általuk megfertőzött zombi PC-k ugyanis mindenképpen jelentős erőt képviselnek. Tevékenységük miatt egyre több legális vállalkozás kénytelen szembesülni azzal, hogy a kéretlen üzenetek forrásaiként azonosítják őket.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik