Élet-Stílus

Impozáns és biztonságos lesz a “Freedom Tower”

admin
admin

2005. 07. 05. 07:53

New York vezetői nyilvánosságra hozták a World Trade Center helyén felállítandó "Freedom Tower" átdolgozott terveit.

A legújabb tervezet már a rendőrség kívánalmainak is megfelelő, pokolgépeknek és a robbanóanyaggal megrakott teherautóknak ellenálló felhőkarcoló, melyet 60 méter magas építési alappal látnak el, ami valójában egy rozsdamentes acél és titánium keverékével megerősített, nagy erejű robbanásnak is ellenálló biztonsági pajzs. Nyolc háromszög fog kiemelkedni az alapból tökéletes nyolcszöget alkotva az épület közepén, amit egy üveg mellvéd tetőz 418 méteren, a 2001. szeptember 11-én megsemmisült ikertornyok magasságában.

Egy fényjelzéssel ellátott antennarúd fogja az épületnek a szimbolikus 1776 láb (541 méteres) magasságot megadni, ami a Függetlenségi Nyilatkozat kikiáltásának évére utal. “Az új tervezet a szabadság szárnyalása előtti megemlékezést, valamint a biztonság iránti elkötelezettséget tükrözi” – mondta George Pataki, New York állam kormányzója.

A David Libeskind nevéhez fűződő eredeti koncepció egy tekergő, aszimmetrikus épületről szólt, ami New York City rugalmasságát és újjáéledését szimbolizálta volna, azonban a Freedom Tower azóta a bürokratikus belharcok megtestesítőjévé vált, amit a rideg, jégtömbre emlékeztető megjelenése is hűen tükröz. A legújabb változat két év alatt a harmadik terv, aminek – bár ezt tagadják – igen kevés köze van az eredeti elképzelésekhez.

A World Trade Center területének haszonbérlője, Larry Silverstein nyomására Libeskind kénytelen volt együttműködni egy másik építésszel 2003 decemberében bemutatott tervei finomítása érdekében, idén májusban pedig Pataki bízta meg David Childst, hogy újra tervezze át az épületet, miután a New Yorki Rendőrkapitányság aggályait fejezte ki. Szerintük az épület elhelyezkedéséből adódóan rendkívül sérülékeny lehet a gépjárműbe rejtett pokolgépek számára. Ennek örömére a vas-beton kockán kívül a most bemutatott változatot további 20 méterrel távolabb helyezték a főútvonaltól, hogy még nagyobb biztonságban legyen a hatsávos West Street, ha netán mégis robbanna valami odabent.

Pataki tavaly július 4-én helyezte el az épület alapkövét. Az áttervezések és egyéb késedelmek miatt a kivitelezés jelen állás szerint csak 2006. elején kezdődhet meg, ami azt jelenti, hogy 2010-ben adhatják át a felhőkarcolót. Az új tervek szerint a torony alapja 60 x 60 méter, ami megegyezik az eredeti ikertornyok alapjával.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.