Élet-Stílus

Elvi engedély Paksnak a sérült fűtőelemek eltávolítására

Az Országos Atomenergia Hivatal Nukleáris Biztonsági Igazgatósága (OAH NBI) hétfőn elvi engedélyt adott a paksi atomerőmű 2. blokkjában 2003. áprilisában megsérült üzemanyag eltávolítási munkáira.

A tájékoztatás szerint az elvi engedély jóváhagyja a tervezett tevékenység legfontosabb lépéseit, módszereit, feltételeit és lehetővé teszi a további engedélyek – gyártási, behozatali, végrehajtási – beszerzését. A hétfőn kiadott engedély közel ötven pontban sorolja fel a nukleáris biztonsági hatóság, valamint a környezetvédelmi és a sugárvédelmi szakhatóságok feltételeit, amelyeket a fűtőelemek eltávolítását megelőzően, illetve annak során teljesíteni kell.

Az engedélykérelmet megalapozó elemzéseket, dokumentumokat a hivatal előzetesen véleményezte Oroszország és az Egyesült Államok nukleáris hatóságainak segítségét igénybe véve, továbbá a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség koordinálásával több nemzetközi konzultáción tisztázott egy sor fontos kérdést. A szakhatóság közleménye leszögezi: az elvi engedély az első lépés az eltávolítás végrehajtásában, amelyet még számos további – engedélyezési, tervezési, gyártási, végrehajtási – lépés követ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik