Élet-Stílus

Nyúltenyésztésben hasznosítják a legöregebb magyar számítógépet

Az Intel tavaly indította el versenyét, melyben a vállalatoknál, szervezeteknél még mindig használatban lévő legöregebb számítógépeket keresték három országban.

A kezdeményezés célja az volt, hogy hangsúlyt helyezzenek arra, a személyi számítógépek és egyéb informatikai berendezések cseréjének vagy felújításának halogatása kockázatos, és rendszerleállásokat vagy egyre növekvő költségeket okozhatnak.

Piotr Pagowski, az Intel közép- és kelet-európai régiójáért felelős területi vezetője a következőket nyilatkozta: „Minden győztes különleges volt. A legmagasabb helyen lévő számítógépet Szlovákiában találtuk, Csehországban egy különleges tudományos eszköz nyert, míg Magyarországon nyúltenyésztéshez használják a komputert.”

A versenyre teljesen különböző területekről (egészségügy, oktatás, kormányzat, szolgáltatás, iskolák és rendőrség) regisztráltak üzleti felhasználásra szánt komputereket. Ezek kevesebb mint egyharmada volt márkás PC, a legtöbbet egyéb szakemberek szereltek össze, vagy nem tartoztak a világszerte ismert márkák közé. A processzorok sebessége és típusa is teljesen különböző volt, az Intel Pentium 120 MHz-től a 486-os, 386-os és 286-os sorozatokig, míg a győztesek mind a 8086-os sorozatból kerültek ki, 8 MHz-es működési frekvenciával. (Érdekességképp: a jelenlegi Intel processzorok között megtalálhatóak 3.8 GHz-esek, amely annak majdnem 500-szorosa.)


Nyúltenyésztésben hasznosítják a legöregebb magyar számítógépet 1

A cseh bajnok

A Csehországban benevezett vállalatok közül a Cseh Tudományos Akadémia Fizikai Intézetét választották ki. Az intézet még 1989-ben készített, Intel 8086 6/12 MHz-es processzorra épülő számítógépet használ, melyet hetente átlagosan háromszor használnak a vasmágneses rezonancia laborban, a tudományos berendezések kezeléséhez.

A szlovák nyertes a Szlovák Tudományos Akadémia Kísérleti Fizikai Intézete volt, amely egy 1986-ban készített, Intel 8086 / 8 MHz-es processzorra épített komputert használ. Ezt a számítógépet a nap 24 órájában használják a Lomnici-csúcs tetején lévő részlegben, a neutronmonitoron megjelenő adatok összegyűjtéséhez és archiválásához. A komputert egy 2633 méter magasan lévő épületben helyezték el!

A magyar nyertes gép 25 éves, és egy szombathelyi vállalkozó tulajdona. Horváthné Károlyi Piroska az 1980-ban készült, Intel 8088 / 8 MHz-es processzorra épült gépet nyúltenyésztéshez használja. A három ország legöregebb számítógépei közül a magyar bizonyult a legidősebbnek!

Minden nyertes egy vadonatúj számítógépet kapott, a legfejlettebb technológiákkal.


Nyúltenyésztésben hasznosítják a legöregebb magyar számítógépet 2

A Lomnici-csúcson

A projekt sikere miatt az Intel egy újabb régiós országban tervezi a kezdeményezés elindítását, Romániában. Hasonló projektek tavaly már több más országban sikerrel zárultak, köztük Hollandiában és Indonéziában.

A Gartner Dataquest felmérése szerint 2004-ben világszerte hozzávetőlegesen 100 millió komputert cseréltek le, amely szám idén 120 millióra emelkedett. A kutatás felmérései szerint ezen számítógépek több mint 30 százaléka 3 évnél idősebb, tehát ideje lenne lecserélni őket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik