Élet-Stílus

Tó a Titán déli sarkán?

A Cassini űrszonda nagy valószínűséggel folyékony halmazállapotú szénhidrogén tóra bukkant a Titán déli sarkvidékén.

Érdekes sötét foltot fedeztek fel a Cassini program résztvevői az űrszondának a Titán déli sarkvidékén készített felvételein. Az alábbi felvétel közepétől kissé balra látható képződményhez hasonlót a Titánon eddig nem találtak. Alakja, kerülete kísértetiesen hasonlít a földi tavakéhoz.

A képződmény a Titán legfelhősebb régiójában található: a Cassini és a földi csillagászok is gyakran megfigyelnek itt viharfelhőket. A csillagászok szerint a holdon jelenleg itt van a legnagyobb esély metánesőre.

A Titán alacsony hőmérsékletét figyelembe véve nem kell attól tartani, hogy a felszínen összegyűlő folyékony szénhidrogén elpárologna. Így ha valóban tóról van szó, valószínűleg nem a közelmúltban keletkezett.

Bár a csillagászok régóta feltételezik, hogy a Titán felszínét metán- és etánóceánok, tavak borítják, egyelőre végső bizonyítékot a Cassininek sem sikerült gyűjtenie. Az évszakok változásával azonban elképzelhető, hogy a viharfelhők északabbra vándorolnak, és a tószerű képződmény felszíne és kiterjedése módosul.

Ha a képződmény valóban tó, akkor a déli sarkvidéken észlelt többi fekete folt is kisebb szénhidrogén tavakat és pocsolyákat jelölhet. Ezek közül néhány a fenti felvételen is látható.

Egy másik lehetséges magyarázat szerint kiszáradt tó látható a felvételen, ami sötét üledéket hagyott maga után. Ugyancsak elképzelhető, hogy a tónak tűnő képződmény csak egy széles mélyedés, amelyet sötét, szilárd, feltehetően a légkörből származó szénhidrogén réteg borít.

A feltételezett tó egyébként 234 kilométer hosszú, és 73 kilométer széles.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik