Élet-Stílus

Vásárhelyi-terv – 22 árvízvédelmi beruházás

A Vásárhelyi-terv I. ütemében az idén 22 árvízvédelmi beruházás építése kezdődik meg, vagy fejeződik be a költségvetésben rendelkezésre álló 14,1 milliárd forintból - közölte Suchman Tamás, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára.

A jövő év végéig megépül a cigánd-tiszakarádi víztározó – a tájgazdálkodási vízrendszerekel együtt -, amely szükség esetén a Tiszán kialakuló árhullámok szintjét mérsékli majd – emelte ki a beruházásokat felügyelő kormányzati tisztségviselő a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat közgyűlésén, ahol tájékoztatást adott a program megvalósításáról. Hozzátette: megkezdődik a tiszaroffi tározó építése is, továbbá indul a Tisza nagyvízi mederrendezése a beregi Tivadartól, egészen a folyó déli, országhatári szakaszáig, s elkészítik a nagykörűi, a Szamos-Kraszna-közi, a hanyi-tiszasülyi és a nagykunsági árapasztó tározók terveit, azokhoz a szükséges engedélyeket megszerzik.

Suchman Tamás tájékoztatása szerint az árvizektől leginkább veszélyeztetett szatmár-beregi térségben folytatják a Tisza töltésének, valamint a szabolcsi régióban a tiszadobi nyári gát megerősítését, megszüntetik a tivadari folyómeder-szűkületet, úgynevezett árvízkapu épül a Lónyay-főcsatorna tiszai torkolatánál, valamint rendbe teszik a tiszanagyfalu-rakamazi Nagy-Morotva környékét. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a Vásárhelyi-terv az érintett települések komplex infrastrukturális, illetve agrárgazdasági fejlesztését is tartalmazza, jelenleg 28 ilyen program tervezése folyik.







Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik