Élet-Stílus

Radioaktív hulladéktároló és térségfejlesztés Bátaapáti környékén

A Bátaapáti Térsége elnevezésű területfejlesztési társulás Bátaapáti központtal a kis- és közepes aktivitású radioaktív hulladéktároló tíz kilométeres sugarú körében elhelyezkedő települések önkéntes részvételével alakulna meg szeptember elején.

Ezt Wekler Ferenc miniszterelnöki megbízott, Mecseknádasd polgármestere közölte a környékbeli települések szálkai tanácskozását követő sajtótájékoztatón június 29-én. A Bátaapáti térségében lévő 26 település részvételével megalakuló társulást több százmillió forinttal támogatná évente a Paksi Atomerőmű Rt. – hangzott el.

A térségben egy évtizede folynak azok a geológiai kutatások, amelyek során a kis- és közepes aktivitású radioaktív hulladékok végleges elhelyezését szolgáló tároló helyét keresik.

A szakterülettel foglalkozó miniszterelnöki megbízott szerint a térségfejlesztési társulás létrehozásának célja, hogy amennyiben a parlament elé kerülve a bátaapáti tároló helyét elfogadják a döntéshozók, annak hasznából “ne csak a létesítők, hanem a térség is profitáljon”.

Az elképzelés szerint az atomerőmű biztosítaná a térség- és településfejlesztési pályázatok elkészítéséhez a szakértői segítséget, illetőleg az általa létrehozott alapítványból a nyertes pályázatok megvalósításához szükséges önrészt.

Kovács József, az atomerőmű vezérigazgatója kijelentette: az erőmű tervezi az üzemidő 20 évvel történő meghosszabbítását, és – a versenyképesség és a gazdaságosság megőrzése mellett – a nukleáris energia hosszú távú jövője szempontjából fontos, hogy egy épülő nukleáris létesítmény körzetében megfelelő társadalmi elfogadottsága legyen.

A megbeszélésen 13 Tolna megyei és 13 Baranya megyei település polgármestere vett részt, ígéretük szerint szeptemberig a helyi képviselő-testületektől megkapják azt az állásfoglalást, amellyel ez év őszén megalakulhat a térségfejlesztési társulás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik