Élet-Stílus

Vesztésre állnak a fájlcserélők?

A zene- és filmipar képviselői a jövőben az USA legfelsőbb bíróságának ítéletére hivatkozva perelhetik a szerzői jogok megsértéséért a fájlcserélő programok szolgáltatóit – írja a Napi Gazdaság.

Az amerikai legfelsőbb bíróság a Grokster Ltd. vs. Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc. ügyben egyhangúan úgy döntött, hogy a fájlcserélő programok szolgáltatói is felelősségre vonhatók, amennyiben a felhasználók a programok által biztosított lehetősséggel élve megsértik a szerzői jogokat. A Grokster olyan speciális böngésző, amelynek felhasználói egymás között szabadon cserélgethetnek zenei fájlokat, filmeket vagy játékprogramokat. A bíróság szerint a Grokster, sőt a programokhoz a szoftvert készítő StreamCast Networks is hasznot húzott a kiberkalózkodás támogatásából.

A szórakoztató- és médiaipar az illegális fájlcsere miatt a becslések szerint évente mintegy 700 millió dollárnyi bevételtől esik el, érthető tehát, hogy a zenészek és a filmesek egyaránt üdvözölték a döntést, amelyre hivatkozva az alsóbb fokú bíróságokon megindított perekben jelentősen nőnek a győzelmi esélyeik.

A Grokster érvei szerint programjuk teljesen semleges, és csupán a világhálón való tájékozódást könnyíti meg. A szoftver széles körűen alkalmazható, készítője így nem vonható felelősségre, ha a felhasználók bizonyos típusú fájlokat előnyben részesítenek. Nem a P2P (peer-to-peer, felhasználók közötti) technológia lopja a zenét, hanem maguk a felhasználók – hangoztatták a szoftvercég jogászai. A bíróság döntése értelmében ügyük vesztésre áll ugyan, de a szerzői jog szakértői figyelmeztetnek: a jogerős ítélet kihirdetéséig akár évek is eltelhetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik