Élet-Stílus

Ronald Reagan a legnagyobb amerikai

Az egykori amerikai elnököt, Ronald Reagant választották az Egyesült Államokban minden idők „legnagyobb amerikaijának". A szavazás alighanem meglepte a történészeket, hiszen a tavaly, 93 éves korában elhunyt republikánus politikus olyan személyiségeket előzött meg, mint a rabszolgaságot eltörlő Abraham Lincoln, a polgárjogi harcos Martin Luther King és az első amerikai elnök, George Washington.

A legjobb tízbe nem került be Amerikában Albert Einstein (aki életének második felét töltötte az Újvilágban) vagy Neil Armstrong, az első ember, aki a Holdra lépett – jegyzi meg a szavazás kapcsán a BBC. A talk-show-t vezető Oprah Winfrey viszont a kilencedik helyen végzett ezzel ő lett a „legnagyobb nő” Amerikában.

A már említett első elnök, George Washington, a Függetlenségi Háború hőse csak a negyedik lett a szavazáson, míg a jelenlegi elnök, George W. Bush a hatodik, elődje, a szexbotrányokba keveredett Bill Clinton pedig a hetedik helyen végzett.

10 legnagyobb amerikai

01. Ronald Reagan
02. Abraham Lincoln
03. Martin Luther King
04. GeorgeWashington
05. Benjamin Franklin
06. George W. Bush
07. Bill Clinton
08. Elvis Presley
09. Oprah Winfrey
10. Franklin Roosevelt

Több mint 2,4 millió amerikai adta le szavazatát telefonon, szöveges üzenetben vagy e-mailen, így alakult ki a Discovery Channel és az AOL közösen szervezett voksolásának végeredménye.

Megfigyelők szerint Ronald Reagan – a B-kategóriás egykori hollywoodi színész, akit elnökként, hivatali idejében sokat bíráltak nem túlzottan intellektuális vezetési módszerei miatt – azért tartják az amerikaiak ennyire pozitív személyiségnek, mert a hidegháború megnyerése fűződik a nevéhez. A Reagan 1981-89 közötti elnöksége idején érezhető gazdasági prosperitás is rózsaszínben tüntetheti fel a ma élő amerikaiak szemében ezt a periódust.

Máshol is születtek meglepő eredmények

Érdekes, hogy más országok szavazásán is különleges eredmények születtek. Az talán kevésbé meglepő, hogy 2002-ben Nagy-Britanniában a legnagyobb személyiségnek Churchillt választották, aki a második világháborút megnyerő Angliát miniszterelnökként irányította. Igaz, Churchill olyan tudósokat előzött meg, mint Darwin és Newton.

2005 áprilisában a franciák de Gaulle-t, a néhai tábornok-elnököt választották meg hasonló vehemenciával, miközben két tudós, Pasteur és Madame Curie is a legjobbak közé került. Németországban 2003-ban tartottak szavazást, és az első helyen a volt kancellár, a második világháború utáni német gazdasági csoda idején hivatalban lévő Konrad Adenauer végzett. Adenauer viszont Luther Mártont (a reformáció elindítóját) és a kommunista mozgalom kezdeményezőjét-teoretikusát, Marx Károlyt előzte meg, vagyis az ideológusokat „verte meg” a voksoláson. Érdekesség viszont, hogy a németeknél bekerült a legjobb tízbe Albert Einstein (aki Ulmban született, és a relativitáselmélet kidolgozása fűződik a nevéhez) és Gutenberg is, aki a könyvnyomtatást találta fel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik