Élet-Stílus

Harkány, félúton modern és régi között

Azoknak, akik nosztalgiát éreznek a régi magyar fürdők rekvizitumai iránt, de azért nem vetik meg a modern fürdőkultúra vívmányait sem.

Magyarország talán legdélibb fürdője, Harkány is több lábon áll: gyógy- és strandfürdő található a mindenféle fával – fenyő, makk stb. – és bokorral beültetett parkban. Harkány hallgatott az idők szavára: a gyógyfürdő medenceegyüttese néhány éve újjáépült, a legforróbb, 36 ˚C-os, gyógymedence templombelsőre emlékeztető, újdonatúj kupolája alatt jólesik a henyélés, a szem is jól érzi magát a magasba szökő faépület elemein vándorolva.

Emellett több termálvizes medence is várja az elsősorban gyógyulni vágyókat a különböző hőmérsékletű fedett, nyitott, nyitható tetejű medencék egy karéjban helyezkednek el, mely megoldást kedveltük, mert így gyorsan át lehet ülni a gőzölgő melegből az eggyel vagy kettővel langyosabb vízbe.

A kénes víz ízületi panaszok esetében hatásos, de – a fürdő prospektusa szerint – pikkelysömört és nőgyógyászati problémákat is gyógyít, és – horribile dictu – meddőség kezelésében is értek el sikereket. A víz valóban gyógy, tizennégy éven aluliaknak nem is ajánlott. Nekik mást ajánlanánk: a hibrid, félig benti, félig kinti langyos medence ideális ökörködésre, játékra, míg a felnőttek a szaunában, gőzkabinban vagy a pezsgőfürdőben méregtelenítenek, esetleg a kinti feszített ötvenesben tempóznak. A szárazon a spirálisan tekeredő csúszdák és játszóterek köthetik le jobb idő esetén a fiatalabbakat, az egész kicsiket pedig felügyelőre lehet bízni.

Látszik, hogy habár itt a gyógyfürdő a húzóágazat, komoly erőfeszítést tesznek azért is, hogy egészségesen és családosan is jöjjenek ide az emberek fürdeni. Még egy kétnapos fürdőfesztivált is rendeznek évről évre július elején. A legkülönfélébb masszázs értelemszerűen szériatartozék a harkányi gyógyfürdőben is – enélkül egy fürdő sem rúg ma már labdába.

A strandfürdő sajnálatos módon kimaradt a felújításból, a nagymedence hangára, a kiszolgált önkiszolgáló étterem, a büfé 60-as, 70-es évekbeli műbőr foteljai, a vörös márványlépcső egy másik kort idéznek. Kicsit furcsa egymás mellett a két világ és stílus, de mégsem zavaró, minden természetes és keresetlen, akárcsak a park, avítt, árnyékba vonszolt padjaival, a büfék előtt szabályos rendben sorakozó betonasztalokkal, a nyikorgó hintaágyakkal és – el ne felejtsük – az óriási sakkal. Hintaágyból nagyon sok van, ami örvendetes, mert másutt az állítható, fröccsöntött nyugágy győzedelmeskedett a hintaágy fölött.

A régi büfébódékkal szépen megférnek a dizájnosabb fabódék. Van belőlük és az éttermekből vagy húsz, kínálatukra is jellemző a kettősség, múlt és jelen, a lángos és a rétes éppúgy tarolni látszik, mint a hollywoodi hot dog. Egy kávét 150 forinttól ihatunk, lángos 160, az akciós hollywoodi virsli pedig 150. A belépőjegy drága, 1800 forint, és ebben nincs benne se a szauna, se a jacuzzi, előbbi 690 utóbbi 450 forintba kerül.

Végezetül egy-két „nem tetszett”. Az önkiszolgáló étterem kicsit drága ahhoz képest, hogy milyen elhanyagolt. Az öltöző még mindig kabinos rendszerben működik, pedig kabinban nem lehet rendesen öltözködni, vetközködni, és a kabinosra türelmesen várni kell. Mi viszont türelmetlenül várjuk, hogy feltalálják végre az olyan padlócsempét, melyen nem csúszik a vizes láb. Uszodába ideális lenne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik