Élet-Stílus

Agárd, modern kúria

Ha valakinek nincs igénye a fürdő- és szórakoztatóipar modern vívmányaira, és valami alternatívára vágyik a Velencei-tónál, próbálja ki az agárdi gyógyfürdőt.

Árak

A mozgásszervi, nőgyógyászati betegségekben szenvedőknek enyhet adó gyógyfürdőbe a belépőjegy négy órára 1000, egész napra 1200 forint.

Első olvasásra talán furcsa lesz, de Agárdon, a velencei-tavi városban gyógyfürdő épült. A parti üdülőzónától biztonságos távolságra helyezett fürdőhöz közeledve ráadásul a megszokottól eltérő velencei hangulatban lehet részünk: eltűnnek a lacikonyhák, furcsa lángososok, gumidelfinárusok, fürdőnadrágban mászkáló emberek. Megnőnek a házak, a kertek, talán még a cseresznyefák és az utak is, elcsendesedik a környék.

A fürdő minden szöglete új és szép, illeszkednek a tájba a főleg terméskőből rakott és fából ácsolt épületek; jó érzéssel közeledünk feléjük. Belül aztán tovább erősödik a bizsergés, minden tiszta és szellősen elrendezett, a mellékhelyiségektől kezdve az öltözőig, még a színvilág is el van találva, színes csempék frissítik a fehér falakat.

Még beljebb haladva egy tiszta facsarnokban megpillantjuk a tulajdonképpeni gyógyfürdőt, mely egyetlen nagy gyógyvizes medencét jelent 32-34 ˚C-os vízzel megtöltve. A medencét a klasszikus gyógyfürdős hagyományokhoz ragaszkodva nem gazdagították vízbefújókkal, dagonyákkal, pezsgőfürdővel, esetleg pezsgőággyal, még egy kis sziget sincs középen, ahol sakkozni vagy szópókerezni lehetne. Marad a terefere vagy pletyka, illetve a szauna – egyikért sem kell külön fizetni. Utóbbiból kettő is van, egy kímélő, 70 ˚C-os és egy – ezek szerint – nem kímélő 90 ˚C-os, előttük az obligát kis mártózóval.

Jobb idő esetén kimehetünk a szabadba, ahol egy közepes méretű, Absolut vodkás üvegre emlékeztető strandmedencét találunk, melynek kissé gnóm külsőt kölcsönöz a végére erősített színpad. Itt programokra van lehetőség. A medence, mivel ő az egyetlen a strandon, multifunkcionális, egyszerre szolgál úszó és szabadidős medenceként. Ez is fapados, minden élményelemnek híján van, így marad a nap és a hűs víz. A medence körül nagy kert méretű zöldfelület terül el, itt-ott szép virágokkal, a fű sajnos helyenként foltokban hiányzik, és az árnyék is kevés. Néhány, a víz felé forduló pad az egyetlen bútor a kertben, melyre lehet ülni, illetve lehet bérelni méregzöld napozóágyat 300 forintért egy teljes napra.

A fürdő nem épp gyerekbarát, játszótérnek, homokozónak vagy hintának híre-hamva sincs, sőt gyerekek hároméves kor alatt nem is jöhetnek be a fürdő területére. A bejáratnál viszont számtalan ingyenes parkolóhely közül válogathatunk. Összességében az egész fürdő inkább hasonlít egy vidéki milliomos villájára, aki szereti a vizet meg a golfot, mint egy modern relaxációs, szabadidős intézményre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik