Élet-Stílus

Perli az Intelt az AMD

Az amerikai chipgyártó pert indított egy Delaware-i bíróságon a legnagyobb riválisa, az Intel ellen. Az Advanced Micro Devices (AMD) azzal vádolja piacvezető vetélytársát, hogy visszaél a gazdasági erőfölényével – írja a handelsblatt.de.

A vád szerint elsősorban céges ügyfelekre gyakorolt nyomást az Intel, hogy ne kössenek üzletet az AMD-vel. A szoftveróriás így akarta megőrizni monopolhelyzetét a mikroprocesszorok piacán. Az Intel x86-os rendszerű sorozatának már most 80 százalékos a részesedése a világpiacon.

A vádirat szerint összesen mintegy 38 cégre (többek között az IBM, a Hewlett Packard, Dell, Sony, Toshiba, Hitachi és a Gateway) gyakorolt nyomást az Intel.

Az AMD lépése sokak szerint rosszul sülhet el, hiszen az érintett vállalatoknak a tárgyalás során be kellene mutatniuk az elektronikus levelezésüket. Így arra kényszeríti az AMD a cégeket, hogy a titkos megállapodásaik részleteit napvilágra hozzák. Egy ilyen eljárásnak azonban nem örülnének az érintett társaságoknál – nyilatkozta a New York-i egyetem szakértője.

Az Intel szóvivője azonnal reagált a hírekre. Véleménye szerint a társaság praktikái nem csak fairek, de megfelelnek a törvényben foglaltaknak is. Hector Ruiz, az AMD főnöke szerint azonban nagyon sokan az Intel üzletfelei közül örülnek, hogy napirendre került a téma, még akkor is, ha ezt nyíltan nem is hangoztatnák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik