Élet-Stílus

Hajdúszoboszló, az újgazdag

Azoknak ajánljuk a hajdúszoboszlói strandot-fürdőt, akik szeretik a színeket, a kevert stílusokat és a posztmodern világot.

Kicsi országunk még kisebb keleti felében a fürdők másutt nem látott versenyének lehetünk szemtanúi. A fürdőjéről híres Debrecentől húsz kilométerre fekvő kisváros, Hajdúszoboszló egyedi fürdőt épített, önálló víziparkkal. Debrecen hamarosan visszavágott, és felépítette a maga víziparkját, melyet még üvegkupolával is ellátott.

A hajdúszoboszlói strand bejárata nagyon impresszívre sikerült, eredeti, vadonatúj, modern vonalvezetésű, téglaszínű épületszárnyával uralja a teret, és ami mögötte van, szintén magára vonja a figyelmet – ez kétségtelen –, noha a pozitív jelzőkkel itt takarékosabban bánnék. Képzeljünk el az Alföldön egy tengeri öbölre emlékeztető, lassan mélyülő, óriási, már-már tónak is beillő medencét, melynek vizét hullámoztatni is lehet, ha a tengeri érzésnek fogytán lennénk! Homokos partja napozóágyakkal megrakott, a habok közepén pedig egy lebukó, gigantikus bálnafarok látható. Ez egy kicsit sok, csizma az asztalon effektus, nem is beszélve a legnagyobb gyerekmedencéről, melyben életnagyságú beton elefánttehén trombitál a borjával, odébb pedig a vízparton szárazföldi teknősök és fókák szintén betonból, utóbbiak vese alakú jégtáblán sütkéreznek. A bukó bálna mögött törött hajó feszül díszletként, két árboca közt vízi színpad áll, mely nyaranta különféle programoknak szolgál helyszínül, és el ne felejtsük a világítótornyot meg a parton a dézsa-pálmafás promenádot.

A medencéknek – állattal vagy anélkül – se szeri, se száma, mindenki megtalálja a neki tetsző hőmérsékletet, méretet és alakot. A sok, átlagosnál jóval nagyobb termál-, gyermek-, felnőtteknek való játszó- és feszített ötvenes úszómedence közt a bőség zavarával küszködik a látogató, és akkor még nem is ejtettünk szót a fürdő nagy attrakciójáról, az Aquaparkról. A lagúnákkal, hidakkal készült medenceegyüttesbe – ha jól számoltuk össze – kilenc csúszda ömlik bele a legkülönfélébb fajtákból: kicsi, nagy, családi, fedett, csőszerű, meredek és lapos. A víz szabályos időközönként áramlik a lagúnákban, sodorja az úszót, pezseg meg buzog, a csúszdák szép színesek.

A hajdúszoboszlói gyógyvíz is szép színű, haloványsárga, de színénél fontosabbak jó tulajdonságai. Ízületi és nőgyógyászati problémák kezelésére javallott, valamint sérülések és bőrbetegségek kezelésére. A rehabilitáció teljes gyógyászati háttere itt is, csakúgy, mint minden korábban felkeresett fürdőben rendelkezésre áll, kádak, masszázs stb. Négy gyógyfürdő van a szabadban és három a fedett csarnokban.

Összességében elmondható, hogy itt a medencék nagyobbak, mint máshol, a szauna is óriási. A keret, vagyis a zöldfelületek rendben vannak, és egy nem mindennapi látványelem, a kizárólag csónakázásra kialakított tó teszi fel a habot a tortára. Csónak vagy vízibicikli ezer forint óránként, a hintaágy szintén. A strandbelépő egy százassal olcsóbb, az Aquapark kettőezer forintért lehet a mienk, de a strandbelépőn felül. Kellemes étkezdékben nincs hiány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik