Élet-Stílus

Franciaországban épül a jövő reaktora

Hosszas tárgyalásokat követően eldőlt, hogy Franciaországban fog megépülni nemzetközi termonukleáris kísérleti reaktor (ITER). Remélhetőleg magyar kutatók is dolgozhatnak majd a projekten.

A helyszínről szóló megállapodást kedden az orosz fővárosban írták alá az érintett államok. A tervek szerint a Marseille közelében található Cadarache városka mellett épülne fel a reaktor, amely legkorábban 2015-ben kezdhetne el működni. A 10 milliárdos projektet az Unió egységesen, és a legtöbb fejlett ipari állam is támogatja.

Vidovszky István az Atomenergia Kutatóintézet igazgatóhelyettese hangsúlyozta: több magyar kutató foglalkozik a termonukleáris energia kifejlesztésével, így számukra nagyon jó lehetőség lesz a várhatóan hét-nyolc év múlva felépülő kísérleti reaktor működtetésében való részvétel.

Megjegyezte: még nem biztos, hogy működik majd a hidrogénbombához hasonló elven működő reaktor, de ahhoz is fel kell építeni, hogy ezt megtudják. Ha a deutérium felhasználásával működő reaktor működőképes lesz, akkor az emberiség számára örök energiaforrást nyújt majd, mert a deutérium – a hidrogén egyik izotópja – a többi energiaforrástól eltérően soha nem fogy el – mondta Vidovszky.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik