Élet-Stílus

Magyar szakértő egy génmanipulációs vitában

Egy német bíróság arra kötelezte az amerikai Monsantót, hogy közölje teljes egészében azt a tanulmányt, amely génmanipulált kukoricájának esetleges káros mellékhatásaira vonatkozik.

Az amerikai Monsanto közismerten a biotechnológiai úton előállított növények egyik legnagyobb „gyártója” a világon. Génmanipulált (GM) termékei az Európai Unióban már többször vitát váltottak ki, de most bíróságig jutott a MON 863 kódnevű GM-produktum ügye. Ez a manipulált kukorica ugyanis egy nemrégiben készített tudományos tanulmány szerint a patkányokban – amelyeknek adagolták ezt a terményt – belső szervi elváltozásokat okozott, és megváltoztatta az állatok vérképét is. A kontrollcsoportban – amelyek hasonló patkányokból álltak, de nem kaptak MON 863-mal feldúsított táplálékot – viszont nem történt ilyesmi.

Csak a hatóságok tudhattak a káros mellékhatásokról

A Monsanto azonban nem az egész tanulmányt közölte a nyilvánossággal, hanem csak kivonatokat, amelyek lényege az volt, hogy az emberi szervezetre nagyjából ártalmatlan a génmanipulált kukorica. A MON 863-ről szóló teljes jelentést – 1300 oldalt – a Monsanto csak a hatóságoknak küldte meg, a fogyasztóvédők és más szervezetek azonban most a münsteri bírósági ítélet után örömüket fejezték ki, hiszen így immár a nyilvánosság is megtudhatja a kísérletek eredményét.

A Monsanto vitatja a kutatási eredményeket, a Greenpeace viszont máris a MON 863 importjának betiltását követeli – írja a német Spiegel magazin online kiadása. (A behozatali engedélyről hamarosan az EU miniszteri tanácsa dönt, nem véletlen, hogy Greenpeace azonnal publikálta a teljes tanulmányt, ahogy hozzájutott az 1300 oldalas dokumentumhoz.) A Greenpeace azt is az amerikai cég szemére veti, hogy meghamisította korábban a tudományos eredményeket, amit a vállalat természetesen visszautasított.

Az USA-ban 2003 óta termesztik a növényfajtát, amely mérget állít elő a paraziták ellen (amelyek a kukorica gyökerét támadnák meg), továbbá egy bizonyos gént is tartalmaz, amely az antibiotikumok elleni rezisztenciáért (ellenállásért) felelős.

Magyar szakértőt kértek fel

Ahhoz, hogy az Európai Unió piacára is bevezethesse a termékét, a Monsanto megbízást adott a Covance nevű cégnek, hogy végezzen tudományos vizsgálatokat. Mint már említettük, a 90 napos állatkísérlet eredményeként kiderült, hogy a MON 863 belső szervi elváltozásokat okozott a patkányokban, míg a kontrollcsoportban ilyesmit nem tapasztaltak a tudósok.

Mindezek után a Monsanto további kontrollcsoportokat állíttatott fel, méghozzá hatot. Ezek közül csak egyet etettek génmanipulált kukoricával, így aztán a megnövekedett létszámhoz viszonyítva a megbetegedett patkányok száma (relatíve) lecsökkent. Ezután véletlennek minősítette a cég a megbetegedéseket.

Mindezt az ügyben felkért magyar tudományos szakértő, Pusztai Árpád tudományos eljárások szempontjából elfogadhatatlannak nevezte. Pusztait a német szövetségi kormány kérte fel az engedélyeztetési eljárás során. Pusztai azt is nyilatkozta, hogy a hat további kontrollcsoportnak nincs is köze a MON 863 kódnevű termékhez.

A kukoricafajta engedélyeztetéséről ezek után az EU illetékeseinek kell dönteniük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik