Élet-Stílus

Nem biztos, hogy csökkent az ózon

Az állítólag cseh meteorológusok által mért ózonréteg-csökkenés Magyarországot nem érintette, így pánikra semmi ok - mondta Nagy Zoltán, az Országos Meteorológiai Szolgálat Központi Légkörfizikai Intézetének munkatársa.

A távirati iroda azt követően hívta fel a meteorológust, hogy cseh meteorológusok állítólag 8,44-es értékű ultraibolya-sugárzást mértek. Nagy Zoltán összehasonlításként elmondta: Magyarországon a légkör össz-ózontartalma 3-5 százalékkal csökkent, míg a cseh mérések 10-15 százalékos “fogyást” regisztráltak.

A mostani ózonréteg-csökkenésben érintett lehet Csehország, Németország, Szlovákia és Lengyelország déli része, de a szakember hozzátette: az elkövetkező napokban a vékonyabb réteg inkább Franciaország és Spanyolország felé húzódik, tehát ezeken a területeken erősödhet a napsugárzás. A meteorológus azonban felhívta a figyelmet, hogy vasárnapra – az előrejelzések szerint – lesz a legnagyobb (8,1-es) az ultraibolya-sugárzás Magyarország felett, indokolt az óvatos napfürdőzés. A megemelkedett UV-sugárzás szintjére magyarázatként hozzátette: vasárnap lesz a nyári napforduló, ilyenkor áll a Nap a legmagasabban a horizont felett, és az UV-sugárzás erőssége ennek is függvénye.

Az évnek ebben a szakában Magyarországon 7-8 közötti az UV-sugárzás értéke, ami átlagosnak tekinthető. A szakember példaként említette, ha valaki Olaszországba, Egyiptomba, vagy a Földközi-tenger környékére utazik, ott 10-11 feletti értékeket mérnek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat minden nap ötvenszer-hatvanszor méri az ultraibolya-sugárzást egy spektrofotométer segítségével, Magyarországon a 90-es évek elején mértek utoljára 8,4-es ultraibolya-sugárzást – mondta Nagy Zoltán meteorológus. “Az elmúlt öt év UV-sugárzása alapján nem látok olyan tendenciát, ami azt mondatja velünk ki, hogy valami megváltozott az alacsony sztratoszféra levegőkeringésében” – tette hozzá a szakember.


A dpa német hírügynökség értesülései szerint pedig egyáltalán nem volt semmiféle csökenés, vaklármáról lehet szó. Pár nappal ezelőtt Csehországból (egyes információk szerint Ukrajna felől, mások szerint pedig Románia irányából) kiinduló radioaktív sugárzásról érkeztek jelentések, de utóbb rémhírnek bizonyultak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik