Élet-Stílus

Két társaság emeli kerozinpótdíját

A British Airways légitársaság pénteken bejelentette, hogy június 27-től árult jegyei érezhetően drágulnak. A társaság az üzemanyagár emelkedése miatt már korábban is felárat számított, ez néhány nap múlva a hosszabb távú járatokra az eddigi 16 fontról 24 fontra, a rövidebb utaknál az eddigi 6 fontról 8 fontra emelkedik, egy útra.

A lépés elkerülhetetlen, mondták a társaságnál, az idén a tavalyinál 450 millió fonttal nagyobb üzemanyag-számlára számítanak, az megközelíti majd a 2 és fél milliárd eurót. Korábban három jegyáremelésnél is már az üzemanyag drágulására hivatkoztak. Először tavaly májusban emeltek a kerozin-adóra hivatkozással.

A Lufthansa teherszállítási vállalata, a Lufthansa Cargo a kerozin-pótlékot kilónként 5 eurócenttel emeli. A társaság szóvivője közölte, hogy hétfőn jelentik be a döntést, amit a rekordmagasságba szökő olajárak miatt rendeltek el.

Jelenleg a Lufthansa Cargo kilónként 40 centes pótlékot vet ki a kerozinra.

A vállalat hetente kalkulálja az üzemanyag indexet, amely ha egy bizonyos határt két hét alatt túllép, a pótlék automatikusan emelkedik. A Lufthansa német légitársaság egyelőre a személyforgalmat érintően nem tervez áremelést, de annak lehetőségét nem zárta ki, hogy a jövőben erre sor kerüljön.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik