Élet-Stílus

Női papot szenteltek

Egy titkos ceremónia keretében a Dunai Hetek nevű, magukat katolikusnak tartó szervezet pappá szentelt egy női hívőt valahol Közép-Európában – tudósított az eseményről a BBC Online.

Három évvel ezelőtt a Vatikán egyértelműen jelezte, hogy mi a véleménye az emancipációról a kléruson belül, amikor női papságot a zászlójára tűző Dunai Heteket kiközösítette az egyházból.

Akkor hét nő jelentette be igényét a papi státuszra a Római Katolikus Egyháznál, miután egy a Dunán lehorgonyzott hajón pappá szenteltek hét női katolikus hívőt. Most ugyanilyen ceremónia keretében történt a pappá avatás. A helyszín azonban most egy rögtönzött magánkápolna volt valahol Közép-Európában.


Titkos társaság

A Dunai Hetekről egy női papszentelést propagáló honlapon megtudtuk, hogy ketten közülük katolikus teológusok, Christine Mayr-Lumetzberger Ausztiából és Gisela Forster Németországból. Itt derült ki az is, hogy a héten vasárnap újabb papszenteléseket terveznek, amelyen észak-amerikai papnőket avatnak.

A BBC csak úgy kapott engedélyt a tudósításra, ha a kész anyagból nem lesz azonosítható sem a papnő személye, sem a helyszín. A magánkápolna egy ház tetőtéri szobája volt, ahol mindössze 12-en vettek részt az ünnepségen.

A felszentelt papnő ugyan nem gyakorolhatja hivatását, de a BBC-nek elmondta, hogy reménykedik abban, hogy 5-10 éven belül változások lehetnek az egyházon belül, és nem kell titkolnia kilétét. A titkolózásra ugyanis jó oka van: nem szeretné ugyanis, hogy elveszítse hitoktatói állását.

Teológiailag lehetetlen

Míg a női papok szerint egyáltalán nem tisztességes a katolikus egyház nemi megkülönböztetése, addig az egyház papavatásért felelős érseke, John Paul Foley szerint a nőknek papság teológiai szempontból legalább annyira lehetetlen, mint a gyerekszülés a férfiaknak biológiai szempontból. Emellett elmondta, hogy a Dunai Hetek papszentelése nemcsak tiltott volt, de érvénytelen is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik