Élet-Stílus

Új technológia a nagyothallókért

A svájci Bernafon által kifejlesztett, forradalmi technológián alapuló megoldás az emberi fül működési elvéhez hasonló módon dolgozza fel a beszédhangok legapróbb részleteit is, ezáltal újból maximálisan érthetővé válik a beszéd.

Az új technológia kutatásai már 1990-ben egy zürich-i kórházban – a Federal Institute of Technology-ban – elkezdődtek. A kutatások eredményeképpen született a forradalmian új Symbio hallókészülék család 2002-ben és a SwissEar család 2005-ben.

Amerikában 30 millió embernek van kisebb-nagyobb gondja a hallásával, ezzel szemben Európában 70 millióan élnek együtt ezzel a problémával. Az előrejelzések szerint 20 éven belül ez a szám akár 50%-kal is emelkedhet a modern élet hatásainak következtében.

A ChannelFree technológiát megelőző, igen korszerű, digitális készülékek világszerte ún. multi-csatornás rendszeren alapulnak, amely rendszerek a bejövő hangokat több részre vágják szét és ezeket a részleteket alakítják tovább. Ez több hibához és pontatlansághoz vezet. Ez az új technológia viszont a jel felszabdalása nélkül, a fül működéséhez leginkább hasonló módon dolgozza fel a hangokat.

Az új jelfeldolgozás pontosabb, gyorsabb és precízebb minden azt megelőzőnél. A processzor sebessége például lehetővé teszi azt, hogy bármiféle emberi beavatkozás nélkül – teljesen automatikusan – működhessen a hang feldolgozása. Másodpercenként 16.000 beállítást végez maga a készülék, ami feleslegessé tesz minden egyéb – manuális – beállítást. A készülék képes minden egyes hangot elemezni és ennek megfelelően beállítani önmagát. A teljesen automatikus működés mellett a felhasználó egyedi hallásvesztésének megfelelően például 81 különböző hangerő-beállítási pont érhető el az audiológus szakember számára. Ez páratlanul rugalmas beállíthatóságot eredményez, amelynek köszönhetően ezek a készülékek olyan esetekben is alkalmazhatóak, ahol más készülék már nem megfelelő.

A maximális beszédértésre tervezett jelfeldolgozás tiszta és természetes hangzást biztosít akár a zene, akár az élet más hangjainak hallgatása közben. Ez kizárólag ezzel az új rendszerrel érhető el, hisz minden más készülékkel ellentétben a ChannelFree megőrzi a hangok természetes struktúráját és természetes hangzását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik