Élet-Stílus

Iráni internet-cenzúra amerikai támogatással

Amerikai segítséggel válik Irán az online tartalmak tekintetében a világ egyik leginkább cenzúrázott országává. Az ország minden harmadik weboldalát bezárják, vagy bezáratják azért, mert tartalmi vonatkozásokban nem felelnek meg a hatalom elvárásainak.

Erre a meglepő álláspontra jutott a Harvard, a Cambridge és a Torontó Egyetemek munkatársaiból összeállt kutatócsoport, amely az internet cenzúrával foglakozik. A kutatók az észrevételeit tartalmazó dokumentum legfontosabb megállapítása az, hogy Iránban a jelenlegi hatalom főleg a politikai, szexuális és női tartalmú oldalakat blokkolja, amerikai segítséggel.

A munka során az iráni hatóságok az amerikai Secure Computing technológiáját használják. Ronald Deibert, a Torontói Egyetem munkatársa, a kutatócsoport tagja szerint az amerikai cég azáltal, hogy az iráni kormány rendelkezésére bocsátotta a weboldal-tartalomszűrő rendszerét, a nem demokratikus kormányok egyikének segítőjévé vált.

A csoport jelentése elmarasztalta Iránt abban a tekintetben, hogy Kínához hasonlóan nem enged a szigorból, sőt a cenzúra erősítés érdekében fejleszti tovább a weboldal-tartalomszűrő rendszereit. John Palfrey, a Harvard Egyetem munkatársa szerint mindez azt jelenti, hogy az elnyomó rendszerek hatóságai és az ellenzék közötti macska-egér játék továbbra is folytatódik.

Az iráni online cenzúra többek között szexuális tartalmú weboldalakat, homoszexuálisoknak és leszbikusoknak szóló oldalakat, a nők jogaiért küzdő honlapokat és politikai tartalmú portálokat érinti. Az internetes közösség folyamatosan elítéli az ilyen diszkriminációt, amíg azonban az amerikai cég partner ebben, ez a helyzet nem igazán tud megváltozni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik