Élet-Stílus

Fellendülőben a külső-pesti lakáspiac

A kedvező árak és a kellemes lakókörnyezet miatt még mindig vonzóak a külső-pesti kerületek lakóparki beruházásai, melyek elsősorban helyi szinten számíthatnak érdeklődésre – írja legfrissebb lakáspiaci elemzésében az Otthon Centrum.

Bár a városlakók nagy része a XV-XVI-XVII-XVIII-XXIII. kerületeket összefüggő periferikus zónának ismerik, itt is vannak egyértelmű presztízsbeli, lokális szintű különbségek. Érdemes emellett differenciálni a vizsgált részpiacon belül a közlekedési helyzet, megközelíthetőség tekintetében is, ez ugyanis nagyon fontos szempont még a kertvárosi területeken is. A főúton való megközelíthetőség (például az Üllői út, Pesti út, Veres Péter út, Szentmihályi út) és a tömegközlekedési kapcsolatok mindenképpen előnyt jelentenek a lakásvásárlók szemében.

Népszerű a XVIII. kerület

Bár a profi beruházók a külső pesti kerületekben a fővárosi átlagnál kisebb részarányt képviselnek az új lakások építésében, túlsúlyuk egyértelmű például a XVIII. kerületben. Pestszentlőrincet és Pestszentimrét 4-5 éve fedezték fel a lakásépítő cégek, s jelenleg is 7-8 nagyobb beruházás zajlik, vagy áll előkészítés alatt a kerületben, szinte kizárólag az Üllői út mentén.

A XV. kerületben is beindult a mozgás, ott jellemzően kisebb projektek jelennek meg a piacon, a kerület központjában csoportosulva. Csakúgy, mint a XVII. kerületben, ahol a közelmúltban kezdtek értékesíteni egy nagyobb vegyes funkciójú lakótömböt Rákoskeresztúr központjában, emellett két-három kisebb áll építés alatt a peremi részeken. A XXIII. kerületben viszont semmiféle mozgás nem tapasztalható, csak családi- és ikerházak, illetve egy-két sorház épül.

300 ezer alatti kertváros

A pesti oldal legkedveltebb kertvárosával, Zuglóval szomszédos, és nem mellékesen a főváros egyik legjobb közbiztonságú XVI. kerületét a közelmúltig nagyrészt elkerülték a többlakásos beruházások. Jelenleg azonban két nagyszabású projekt is kivitelezés alatt áll Árpádföld és Cinkota között, a Csömöri HÉV közelében. Egyikük, az Európa Lakókert első ütemének 206 lakását két hónapon belül átadják, s már elindult újabb 84 lakás építése. A 260-290 ezer forintos átlagos négyzetméterárért elérhető ingatlanok 75 százaléka már elkelt, amit nyilván a kedvező tömegközlekedési lehetőségek is indokolnak (például a közvetlen HÉV és autóbusz elérhetőséggel bíró Örs vezér tér közelsége).

A másik, 342 lakásos projekt Malomdomb Lakókert névre hallgat. A beruházás első ütemében közel 160 lakást adnak át, várhatóan 2006. áprilisában, és hozzávetőleg itt is 300 ezer forintig húzódnak a négyzetméterárak (a nagyobb lakások relatíve olcsóbban kelnek el).

Konstans kereslet

Csakúgy, mint a belvárosi részeken, a peremkerületeken is egyértelmű a kapcsolat az új fejlesztések megjelenése és a meglévő lakóingatlanok árának emelkedése között. Egyrészt az épített környezet és az infrastruktúra fejlődése hat kedvezően a környék lakásáraira, másrészt pedig a helyi ingatlanpiac pezsdül fel, hiszen a külső peremi beruházások nagyrészt a kerületen belüli és a szomszédos kerületek lakóinak igényeire építhetnek.

A konstans keresletet a kedvező demográfiai helyzet is szinten tartja. A külső pesti kerületek népességszáma ugyanis a fővárosi átlagnál lassabban csökken, ami egyrészt a kedvező korszerkezet (fiatalok magas részaránya a 60 év felettiekhez viszonyítva, s ezáltal a budapesti értéknél jellemzően alacsonyabb természetes fogyás), másrészt a fővároson belüli vándorlás együttes hatása.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik