Élet-Stílus

Navigációs kísérlet

Kicsiny Balázs műve(művei) képviselik hazánkat az 51. Velencei Biennálén. A Winterreise című mű, aminek témája a tájékozódás, a helymeghatározás, az irány és ellenirány metaforája. Arra a helyzetre hívja fel a figyelmet, amikor egy nagyobb közösségnek alapvető változások közepette kell szembenéznie múlttal és jövővel.

Megkérdőjeleződnek az irányok – helyes és helytelen, jó és rossz -, mindazok az alapértékek, melyek a tájékozódással kapcsolatos fogalomrendszerek szerint kétségbevonhatatlannak tűntek. Azt a helyzetet jeleníti meg, amikor az abszolútnak hitt, valójában relatív koordinátarendszerből kilépve elvész a tájékozódási készség, az öntudat biztonsága. A cím Schubert dalciklusára utal, melynek első verssora szerint „Idegenként érkeztem, s idegenként távozom”.

A kétévente megrendezett kortárs művészeti kiállítás egy 1893-as városi határozat alapján jött létre a királyi házaspár közelgő ezüstlakodalmát megünneplendő. A nemzetközi seregszemle mára a jelenekor művészetének legjelentősebb fóruma, mely a modern művészet pillanatnyi állapotáról ad átfogó képet. Magyarországot most nem egy önreprezentáció nyelvén beszélő, hanem a helyét kereső emberről és társadalomról szóló összeállítás képviselte Kicsiny Balázs műveivel. (kép és szöveg:biennale2005.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik