Élet-Stílus

Olvasandók 2

admin
admin

2005. 06. 18. 09:03

A jog és a közgazdaságtan gyakran ellentétesen értelmezi a tulajdonjog fogalmát. A Coase-tétel kapcsán úgy tűnhet, hogy a közgazdaságtan számára mindegy, hogy az adott jogosítvány milyen jogi védelem alatt is áll. Jogászok – nem ok nélkül – vélik úgy, hogy a közgazdaságtan tulajdonjog-fogalma annyira tág, hogy végső soron minden jogosítványt magába foglal.

Például az emberi jogokat is tulajdonként értelmezi. A mostani cikk, az első megfogalmazás annak, hogy miként szűkíthető a tulajdonjog értelme, miként határolható el a tulajdonjog mindenekelőtt a kártérítési elvtől, vagyis attól az esettől, amikor a jogosítványt úgy védjük, hogy megsértőjét kártérítésre kötelezzük.

G. Calabresi – A.D. Malamed: Tulajdoni szabályok, felelősségi szabályok és az elidegeníthetetlenség: a székesegyház egyik látképe. Magyarul: Harmathy A. – Sajó A. (szerk.): A jog gazdasági elemzése KJK, Budapest, 1984

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2017. március 20.
Idős nyugdíjas nő távozik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ügyfélszolgálatának épületéből a főváros XIII. kerületében, a Váci út 73-nál.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.