Élet-Stílus

Indonéziában is felbukkant a madárinfluenza

Az indonéz egészségügyi hatóságok bejelentették, hogy ember is megfertőződött az ország területén a madárinfluenza vírusával. Ez az első eset, hogy emberi szervezetben is kimutatták e veszedelmes kórokozót Indonézia területén.

Dél-Sulawesi tartomány egy csirkefarmjának egyik dolgozója fertőződött meg a gyakran halálos kimenetelű megbetegedést okozó, H5N1 vírustörzshöz tartozó kórokozóval. A madárinfluenza-járványok kezdete (2003) óta 54 ember vesztette életét Délkelet-Ázsiában H5N1 okozta megbetegedésben.

A járványügyi szakemberek azért tartják különösen aggasztónak a madárinfluenza-járványok meg-megújuló kitörését, mert tartanak tőle, hogy olyan mutánsa alakulhat ki a betegség vírusának, amely emberről emberre is átterjedhet. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint ebben az esetben a vírus világméretű járványt okozhat, amely akár ötvenmillió ember életét is követelheti világszerte. Eddig azonban nem ismert egyetlen olyan eset sem, amelyben ember embert fertőzött volna meg a madárinfluenza vírusával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik