Élet-Stílus

2011-ig lehet cigireklám az Forma-1-en?

Ha az Országgyűlés elfogadja a reklámtörvény módosítását, egy titkos záradék értelmében akár hat évig meghosszabíthatják a jelenlegi szerződést, amely engedélyezi a dohánytermékek reklámját a Forma-1-es versenyeken – értesült a Népszabadság.

Egy törvénytervezet és a Hungaroring-szerződés titkos záradéka szerint még akár hat éven keresztül lehet dohánytermékeket reklámozni a mogyoródi Forma-1-es futamokon. A gazdasági reklámtevékenységről szóló törvény módosítása úgy fogalmaz: a gazdasági reklámtevékenységről szóló törvény módosítása előtt megkötött szerződések alapján folytatott reklámtevékenység a szerződés lejártáig változatlan feltételekkel folytatható.

Félix Péter, a dohányzásellenes Füstirtók Alapítvány elnöke szerint kevesen tudnak az 1999-es szerződésnek arról a titkos záradékáról, amely szerint a Formula One Administration (FOA) Ltd egyoldalú jognyilatkozatával újabb öt évvel meghosszabbíthatja a Hungaroring Rt.-vel kötött szerződését. Így a Forma-1-es futamokon a gazdasági reklámtörvény egyelőre el nem fogadott módosítása szerint 2011-ig lehetne dohánytermékeket reklámozni.
Magyarország ezzel megszegné az Európai Unió dohánytermékek reklámozásáról szóló irányelvét, de szembemenne az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének dohányzás-ellenőrzési keretegyezményének szellemével is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik