Élet-Stílus

Kölcsönből nyomasztó nyaralni

Nem népszerűek az utazási hitelek. Múló élményre nem szívesen költenek utólag a magyarok, különösen, ha 30 százalék fölötti THM-mel szembesülnek.

Mi kell a hiteligényléshez?

• személyi igazolvány, lakcímkártya, adóigazolvány
• vezetékes telefon-, gáz- vagy villanyszámla
• igazolt, rendszeres jövedelem (munkáltatói igazolás, amely általában letölthető a bankok honlapjáról)
• bankszámlakivonat
• vállalkozók esetében előző évi APEH jövedelemigazolás
• nyugdíjasoknál (70 év alatt) havi nyugdíjszelvény, nyugdíj törzslap


A magyarok nem igazán szeretnek kölcsönpénzből elutazni, legfeljebb, ha minden századik utas nyaral hitelből vagy részben hitelből – szűrhető le a FigyelőNet által megkérdezett utazási irodák és banki szakemberek tapasztalataiból. „Inkább nyaraljak egy olcsó helyen saját, kevés pénzemből, semmint folyamatosan azt érezzem, hogy amit költök, azt utólag még vissza kell fizetnem” – utalnak a hazai mentalitásra az utazásszervezők.

Hasonlóképpen összegzi tapasztalatait Gyarmati Ferenc, az Aeroviva Utazási Iroda ügyvezető igazgatója is, aki szerint egy egyszeri időtöltésre sokkal kevesebben vesznek fel hitelt, mint mondjuk egy mosógépre vagy egyéb tartós fogyasztási cikkre. „Utóbbi legalább hosszú távon, kézzelfogható módon kíséri a fogyasztót, míg a vakáció múló élménye után még akár több éven keresztül törleszteni az adósságot, nem jó érzés” – jegyzi meg, hozzátéve, hogy épp emiatt ezeknek a termékeknek nincs is igazán létjogosultságuk a hazai piacon.

Nem tipikus

Ez a hozzáállás egyelőre valóban általánosnak tűnik, a Vista Utazási Irodák tapasztalatai szerint is legfeljebb egy-egy kamatmentes akció pörgeti fel a hitelfelvételi kedvet. Tipikusnak valóban nem mondható ez a fizetési mód – erősítették meg kérdésünkre a Neckermannál is -, olyannyira nem, hogy a tavaly júniusi indítás óta egyelőre az igények reális arányát sem tudták felmérni. Az átlagosan felvett hitelösszeg is széles skálán mozog, de az mindenesetre látszik, hogy inkább a drágább úticéloknál, a nagyobb értékű utaknál élnek a lehetőséggel – tudtuk meg az egyébként is a magasabb státuszú utazóközönséget megcélzó iroda illetékesétől.

Az egyelőre mérhetetlen kereslet dacára lassan egy éve kínálják tematikus, utazási hiteleiket a bankok, leginkább az a két hitelintézet, amelyik a fogyasztási kölcsönök, áruvásárlási hitelek piacán egyébként is átlagon felüli aktivitást mutat. Hogy nevesítsük is, a Credigenről és a Cetelemről van szó, amelyek több nagyobb és néhány kisebb utazási irodával állnak szerződéses kapcsolatban. A Cetelem ezen felül nemzeti légitársaságunkkal is megállapodott, a Malév menetrend szerinti járataira így, az aktuális banki feltételek mellett, akár önerő nélkül felférhetnek a repülni vágyók.

Akciósan is drága

Ami az utazásokat illeti, irodája válogatja, hogy mire vehető igénybe hitel. Előfordul, hogy csak a saját szervezésben kínált utakra, máshol csak a csoportos utaztatásokra. Persze a hitel terheit illetően is vannak különbségek. A bankok és szerződő partnereik egyenként állapodnak meg az aktuális kondíciókban, ezért aztán érdemes odafigyelni a különböző akciókra. Ilyeneket a tavaly nyár végi/őszi bevezető periódus elmúltával egyre kevesebbet találni. Talán az utószezon megint előcsalogathatja a kedvezményesebb konstrukciókat.

Gondolkodás nélkül az úgynevezett kamatmentes akciókba sem érdemes fejest ugrani. A Vistánál igényelhető – a Cetelem által kínált – kamatmentes ajánlat a teljes hiteldíjmutatók tekintetében semmivel nem olcsóbb a „klasszikus” hitelnél, ugyanis a felszámított kezelési költség elviszi a kamatokon elérhető nyereséget. Klasszikus esetben ugyanis nincsen kezelési költség (ekkor a futamidő 12 és 36 hónap között változhat), a kamatmentes változatban viszont (a 6-10 hónapos) futamidőtől függően a hitelösszeg 9 és 13 százaléka közötti egyszeri díjat számítanak fel. Extrém esetben tehát a maximális hitelösszeget (2 millió forintot) és futamidőt (10 hónapot) figyelembe véve pusztán az adminisztráció 260 ezer forinttal drágítja meg az egyébként kamatmentes utazást.






Kölcsönből nyomasztó nyaralni 1
Kölcsönből nyomasztó nyaralni 2
Kölcsönből nyomasztó nyaralni 3
Kölcsönből nyomasztó nyaralni 1

Pro és kontra

A lehetőségnek tehát ára van, ez a THM-mutatókban is jól tükröződik. A már említett Vista-utaknál 36-38 százalék között alakul a teljes hitelterhet tükröző mutató, a Malév-jegyek esetében kereken 37, az Aerovivánál pedig 35,7 százalékos THM terheli az egyébként 31 százalékos kamatra vásárolható repülőjegyek árát. Itt egyébként szintén létezik kamatmentes akció, csak a szervezett társas utakra, ami valóban kedvezőbb a hagyományos hitelnél, de azért 6900 forintos egyszeri ügyintézési díjjal ekkor is számolni kell. A magasabb árkategóriájú utasokat megcélzó Neckermann (a HVB Bankon keresztül nyújtott) utazási hitelei 26,09-34,86 százalékos THM-tartományban mozognak, itt viszont mind a futamidő, mind pedig az igényelhető összeg nagyobb a többi ajánlatnál.






Kölcsönből nyomasztó nyaralni 1
Kölcsönből nyomasztó nyaralni 6
Kölcsönből nyomasztó nyaralni 3
Kölcsönből nyomasztó nyaralni 1

Hiba lenne persze a konstrukció előnyeit eltagadni. Az utazási hitelekkel ugyanis több százezer, helyenként akár 5 millió forintot is kaphatunk kölcsön, úgy, hogy nullától 20 százalékig terjedő önerővel kell rendelkeznünk. (A magasabb induló tőkét a magasabb hitelösszegeknél követelik meg.) Ráadásul gyorsan: a szakemberek tájékoztatása szerint egy órán belül le tudják bonyolítani az ügyintézést, így a last-minute utak sem minősülnek kizáró tényezőnek. Igazán gördülékenyen persze csak az alkamazottak esetében megy az adminisztráció, lévén, hogy jellemzően alapfeltétel a munkáltatói igazolás. Vállalkozók sincsenek kizárva, esetükben viszont hivatalos adóhivatali igazolást kell bemutatni, amely tanúsítja az előző évi jövedelmet. Kivételes esetekben az igénylő által készített saját jövedelemigazolással is megelégednek a bankok, ám ezt legfeljebb kisebb hitelösszegnél fogadják el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik