Élet-Stílus

Drasztikusan növekedett az ökobűnözés

Minden korábbinál több, mintegy 220 úgynevezett veszélyes hulladékos bűncselekmény történt tavaly Magyarországon – derült ki az ORFK adataiból. Az előző években legfeljebb 20-30 volt ez a szám – adta hírül a Népszabadság.

Tavaly ősszel a Zöldkommandónak nevezett egység minden olyan üzemet ellenőrzött, ahol feltételezhetően jelentős mennyiségű veszélyes anyag, illetve hulladék keletkezik, vagy ahol veszélyes hulladékot dolgoznak fel. Lehetséges, hogy ez áll a drasztikus növekedés hátterében. A Népszabadság szerint azonban a szakértők egyelőre nem találtak egyértelmű indokot az ökobűnözés elharapózására.

Ügyészségi adatok alapján gyakori, hogy a nagyobb beruházások területén veszélyes hulladékkal töltik fel a talajt, az autóbontókban és a fuvartelepeken üzemanyag szivárog a talajba, a húsfeldolgozás melléktermékeit pedig egyszerűen elássák.

A visszaéléseket a leggyakrabban ipari veszélyes hulladékkal, hulladék olajjal, állati tetemekkel és aszfalttal követik el. Vádemelésre csak az esetek mintegy 40 százalékában kerül sor, aminek az a fő oka, hogy a többi ügyben a tettes ismeretlen marad. A leggyakoribb büntetés a pénzbírság, a felfüggesztett szabadságvesztés kiszabásának lehetőségével eddig ritkán éltek a bírák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik