Élet-Stílus

Változásokat sürgetnek a filmesek

A Magyar Filmművészek Szövetségének Választmánya szerint a filmszakmát érintő radikális változtatásokra van szükség, mivel a szakma, mint a mozgóképes értékek nagy részének létrehozója, továbbra is bizonytalanságban működik, hiszen ki van szolgáltatva az aktuális költségvetési helyzet alakulásának.

Az ország általános morális és intellektuális állapotában kialakult negatív folyamatban meghatározó szerepet játszik a mozgóképes struktúra deformálódása. A közvéleményre döntő befolyást gyakorolnak a kereskedelmi televíziók, amelyekben a minden áron elérendő haszon szerepel első helyen az objektív tájékoztatás és a kulturális célkitűzések előtt. A kereskedelmi televíziók a szükséges felelősségről megfeledkezve az esetek nagy többségében olyan műsorokat gyártanak, melyek hazug, hamis vagy romlott mintákat közvetítenek. A kereskedelmi televíziókkal a nézőkért folytatott kényszerű verseny miatt a közszolgálati televíziók sem képesek hatékony alternatívát felmutatni – állapítja meg a választmány a Népszavaához eljuttatott nyilatkozatában, és amelyet a kérdések megoldására hivatott állami, politikai és kulturális szervezetekhez is eljuttattak.

A dokumentum szükségesnek tartja a Médiatörvény módosítását a közszolgálatiság javára, valamint a Filmtörvény szellemének megfelelő és a kormányhatározatban foglalt állami filmtámogatás biztosítását. A nyilatkozat felszólítja az Országos Rádió és Televízió Testületet, szerezzen érvényt a meglévő törvényeknek, biztosítsa, hogy a televíziók ténylegesen, ne csak formálisan teljesítsék az előírt kvótákat és befizetéseiket annak érdekében, hogy minél több új magyar filmalkotás készülhessen és kerüljön a közönség elé. A közszolgálati televíziókat a hazai kultúra terjesztésére, filmek készítésére és a magyar filmipar termékeinek sugárzására szólítja fel a dokumentum, sürgetve a gyerekeknek szóló értékes produkciók készítését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik