Élet-Stílus

Hat magyar film utazik Karlovy Varyba

A július elsején kezdődő 40. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon Mészáros Márta Nagy Imre-portréja a fődíjért indul további öt film külön programokban szerepel. A zsűribe pedig Mundruczó Kornélt is meghívták – jelentették be a fesztivál sajtótájékoztatóján.

A Filmunió.hu híradása szerint a negyvenedik születésnapját ünneplő fesztiválon július 1 – 9. között a Kristályglóbuszért versenyez majd Mészáros Márta A temetetlen halott című Nagy Imre-portréja, amit a hazai mozikban 2004 októbere óta több mint 100 000 néző volt kíváncsi.

Pejó Róbert Dallas Pashamende című filmjét a fesztivál új versenyszekciójában, az „East of the West” (A Nyugat Keletje) elnevezésű válogatásban mutatják be. Gryllus Dorka a filmben nyújtott alakításáért februárban a Filmszemlén és nemrég a portugália Troia-ban is megkapta a legjobb színésznő díját.

Koltai Lajos Sorstalanság című filmjével „Horizons” (Horizontok) programjában találkozhat a közönség. A „Horizontok” elnevezésű szekcióban a világ legnagyobb fesztiváljain már bemutatott emlékezetes alkotásokból mutatnak be válogatást.

Kenyeres Bálint cannes-i versenyprogramban bemutatott rövidfilmjét a Before Dawn-t a „Forum of Independents” (Függetlenek Fóruma) válogatásában mutatják be. A független filmeket felvonultató szekcióban a hétvégén Annecy-ben nagydíjat nyert Nyócker!-t is láthatja a közönség. Egy magyar kisfilm világpremierjére is sor kerül a fesztiválon: Cserháti Gabriella és Fabien Lartigue Tom Tamás című kilencpercesét Karlovy Vary-ban láthatja először a közönség.

A Kristályglóbusz sorsáról Mundruczó Kornél is dönthet majd, ugyanis ő is meghívást kapott a zsűribe, amelynek elnöke idén Michael Radford lesz, aki legendás Orwell-adaptációt, az 1984-et rendezte. Sztárok közül várhatóan Liv Ullmann, Sharon Stone, Robert Redford és Atom Egoyan látogat el a fürdővárosba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik