Élet-Stílus

Kína: A “szabadság és demokrácia” interneten törölve

A kínai internet portálokon semmi helye a politikailag érzékeny szavaknak és fogalmaknak, így nem kívánatos lett a „szabadság" és „demokrácia" szavakon kívül a "tüntetés" és a "tajvani függetlenség" is.

A Microsoft meghajolt a kínai cenzorok előtt, akik azt követelték, hogy az internetes portálokon ne használja szabadság és demokrácia szavakat. Egyéb jelentések szerint az igen népszerű webnaplók esetében is tiltottak lennének az ilyen szavak.

A lehetetlennek tűnő kérésről a Register számol, amelyet a pekingi cenzorok fogalmaztak meg Shanghai MSN Network Communications Technology által működtetett weboldalakkal szemben. A Shanghai-ban működő internetes vállalat – az óvatos kísérletezők egyikeként – 50 százaléka a Microsoft tulajdonában van.

A tiltások nem először fogalmazódnak meg a régióban, korábban számtalan internet kávézó és jó néhány webhely esett áldozatul a politikai rezsim drasztikus lépéseinek. Kínában eddig is minden eszközzel igyekeztek letörni az internet adta lehetőségeket, amelyet amúgy is az alacsony felhasználószám jellemez.

A kínai rendőrség közel eddig 700 városban állított fel “internet-őrséget”, míg a “Kínai Nagy (tűz)Fal” arra a kilenc átjárójára felügyel, amelyen keresztül az ország az internetre kapcsolódik. A tűzfal feladata, hogy a “nemkívánatos” tartalomtól távol tartsa a felhasználókat. Folyamatosan szűrik az internetes tartalmat, az SMS forgalmat, illetve még az online játékokat is rendőrök ellenőrzik.

Kína ellentmondásosságát az is fokozza, hogy az ország netezőinek 62 százaléka elsősorban éppen friss hírek megszerzése céljából használja a világhálót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik