Élet-Stílus

A szabadkaiak kapták a határon túli színházak fesztiváljának fődíját

A Szabadkai Népszínház nyerte a Kisvárdán megrendezett Határon Túli Magyar Színházak 17. Fesztiváljának fődíját - tájékoztatta Nyakó Béla, a kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza igazgatója, a rendezvény házigazdája vasárnap az MTI-t.

A délvidéki társulat Nyikolaj Koljada: Murlin Murlo című darabját mutatta be a tíz napig tartott fesztiválon, amelyen négy szomszédos ország 17 magyar színháza 27 előadását láthatta a közönség – közölte az intézményvezető.

Nyakó Béla elmondta: a szakmai zsűri négy további díjat is kiosztott a legszínvonalasabb előadásokért, elismerésben részesítette a beregszászi, a kolozsvári, a marosvásárhelyi és a temesvári teátrum művészeit.

A közönségdíjat ugyancsak a beregszászi színház kapta, amely tagjai Örkény István: Tóték című komédiáját játszották nagy sikerrel – tette hozzá az igazgató.

A zsűri két különdíját a gyergyószentmiklósi színház Csehov: Lakodalom és a székelyudvarhelyi teátrum Shakespeare: Szeget szeggel című művének előadásáért érdemelte ki.

A kisvárdai fesztivál hagyományainak megfelelően, ezúttal is elismerésben részesítették a hosszú időn át kiváló művészi teljesítményt nyújtó határon túli színészeket, az Életmű-díjat Csíky András, a kolozsvári és Hajdú Géza, a nagyváradi színház társulatának tagja kapta.

A zsűri a fesztiválon a színészi teljesítményeket külön értékelte: egyéni díjat vehetett át Pesitz Mónika, Szilágyi Nándor, Vinczei Natália (Szabadka), Bodolai Balázs, Darabont Mikold (Marosvásárhely), Balázs Attila, Tokai Andrea (Temesvár), Szűcs Nelli, Trill Zsolt (Beregszász), Bogdán Zsolt (Kolozsvár) és Szoták Andrea, valamint Szvrcsek Anita (Révkomárom).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik