Élet-Stílus

Emlékkiállítás Cziráky Margit grófnő tiszteletére Fertődön

Az utolsó, Eszterházán - a mai Fertődön - élt Esterházy hercegné, Cziráky Margit grófnő tiszteletére emlékkiállítás nyílt szombaton a fertődi Esterházy-kastélyban.

A hercegnői lakosztály három szobáját rendezte be a Műemlékek Állami Gondnoksága (MÁG) az egykori és rekonstruált bútorokkal, eredeti ezüst használati tárgyakkal, Esterházy-mintás herendi és mokkás készletekkel. A lakosztályban Cziráky Margit grófnő személyes tárgyai is láthatók.

Az Esterházy-család több tárgyi emlék rendelkezésére bocsátásával segítette az ebédlő, a hálószoba és a szalon kialakítását – mondta az MTI érdeklődésére Szédelyi Judit helyi vezető.

A szakember tájékoztatása szerint Cziráky Margit grófnő Eszterháza második felvirágoztatását tartotta élete egyik fő céljának. Arra törekedett, hogy új életet vigyen Esterházy Fényes Miklós elhanyagolt kastélyába. A megkezdett munkát azonban nem tudta befejezni 1910-ben bekövetkezett halála miatt. A 36 éves hercegnét Eszterházán temették el.

A Margit-napi ünnepség hangulatát több látványos program emelte szombaton Fertődön. Bemutatót tartottak az Esterházy-huszárok, a gyermekek körében nagy sikert aratott Vajdai Ágnes író munkája, az Eszterházai tündérmesék című könyv, amelyet gyermekrajzok díszítenek.

A Legendárium elnevezésű pályázat díjait Cziráky Margit grófnő unokája, Esterházy Antal herceg adta át azoknak a fiataloknak, akik a környékbeliektől összegyűjtötték a grófnővel kapcsolatos visszaemlékezéseket és pályamunkáikban ezeket színvonalasan feldolgozták.

A zeneteremben tartott hangversenyen Chopin művei csendültek fel: a lengyel komponista volt a hercegné kedvenc zeneszerzője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik