Élet-Stílus

Hacker-meeting Hollandiában

Júliusban rendezik meg a „What the Hack" néven ismert nemzetközi hacker-találkozót, immáron Boxtel városának hivatalos engedéllyével.

Május közepén még úgy látszott, hogy néhány okvetetlenkedő városi elöljáró és egy polgármester útját állhatja annak a rendezvénynek, amelyre a világ minden tájáról hackereket vártak a szervezők. A holland kisváros Boxtel vezetői egyáltalán nem akarták beleegyezésüket adni, ahhoz a konferenciához, amely már nevével – „What the Hack” – is aggályokat keltett bennük abban a tekintetben, hogy városuk valóban szeretne-e helyszíne lenni egy mintegy 3000 résztvevőjű hacker-rendezvényhez.

Mára ez az ellenállás megtört, és a „What the Hack” szervezői azt nyilatkozták, hogy sikerült tisztázni a félreértéseket a konferencia céljaival kapcsolatban. A polgármester végül kötélnek állt, de továbbra is nagyon óvatosan nyilatkozik a július 28-án kezdődő négy napos találkozóval és esetleges következményeivel kapcsolatban.

A rendezvény mindazonáltal 16 éves múltra tekint vissza, és eddig sohasem okozott semmiféle gondot a vendéglátóknak. Noha a hackerek még sosem veszélyeztették a közrendet és a közbiztonságot, nem hinném, hogy a környék biztonságtechnikai kihívásai nem növekednének meg.

A konferencia egyébként rendelkezik már hivatalos menetrenddel is, amelyben a legérdekesebbnek tűnő témák az állami megfigyelésekkek, a biometriai azonosítással és a szoftverszabadalmi javaslat elfogadásának hatásaival foglakoznak. Természetesen fontos téma lesz az adatok védelme, a számítógépes biztonság és a vezeték nélküli internet is.

Az sg.hu információi szerint „A What the Hack” előtt idén is megrendezik az egyetemek és főiskolás bevonásával megrendezett hackerellenes versenyt. A rendezvényen tizenkét német, olasz, osztrák és amerikai intézmény csapatai vesznek részt. A cél, hogy egy számítógépet hat órán keresztül megvédjenek a hackertámadások ellen. A versenyre az Aacheni Főiskola tájékoztatása szerint egy különlegesen védett virtuális magánhálózatban kerül sor. Felix Freiling aacheni professzor úgy véli, csak akkor lehet eredményesen kivédeni egy ilyen támadást, ha a felhasználók tisztában vannak a támadók módszereivel. A saját PC eredményes megvédése mellett természetesen díjazzák azt is, ha egy csapat sikeresen támadja egy másik csapat számítógépét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik