Élet-Stílus

Jelentősen emelkedtek a szállodai szobaárak

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2005 első öt hónapjában a folyó áron számított bruttó szobaárbevétel és a vendégéjszakák száma nőtt az előző év azonos időszakához képest. A szállodák átlagosan 53 százalékos szobakapacitás-kihasználtsággal funkcionáltak.

Az adatszolgáltatást teljesítő szállodák átlagosan 53 százalékos szobafoglaltságot jelentettek a vizsgált időszakra. 65 százalékos, illetve ezt meghaladó szobakapacitás-kihasználtságot a fővárosi négy- és ötcsillagos egységek értek el, amelyek egy évvel korábban 59–60 százalékos foglaltsággal működtek. A vidéki szállodák kihasználtsági mutatója egyik vizsgált csoportban sem érte el a 47 százalékot. A legalacsonyabb (34–38 százalékos) kihasználtsággal az ország keleti részén működő négy- és ötcsillagos, illetve a balatoni háromcsillagos szállodák üzemeltek.

Egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára a megfigyelt időszakban 14 500 forint volt, ami jelentős (folyó áron közel 1300 forint) emelkedést jelent 2004 azonos időszakához képest. Egy kiadható szállodai szobára átlagosan 7800 forint bruttó szobaárbevétel jutott, ami folyó áron több mint 600 forintos bővülést jelent az egy évvel azelőttihez viszonyítva.

2005 január–májusában a szállodákban eltöltött vendégéjszakák száma átlagosan 6 százalékkal bővült az előző év első öt hónapjához képest.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik