Élet-Stílus

50 éves a web atyja

Sir Timothy John Berners-Lee ötven évvel ezelőtt ezen a napon született Londonban.

A már életében legendává vált férfi mindkét szülője, apja Conway Berners-Lee és anyja Mary Lee Woods is a Manchesteri Egyetemen dolgozott. A neves szakember édesapja matematikusként az adattömörítés és a kriptográfia kérdéseivel foglalkozott, míg az édesanyja volt az első női programozó, aki részt vett a Ferranti cég által eladott Mark I típusú számítógép fejlesztésében.

Tim Berners-Lee gyakran megemlíti egy gyerekkori történetét, melyben miután hazaérkezett az iskolából az édesapjával azon gondolkoztak, milyen beszédet is írjanak Basil de Ferranti-nak, a Ferranti cég despota vezetőjének. A beszéd szerint a jövőben egy Ferranti számítógép – ugyanúgy, mint az emberi agy – képes lesz arra, hogy megérezze az egyes információk közötti összefüggéseket. Később ezt az ötletet gondolta és fejlesztette tovább az Enquire szoftver “képében” Tim Berners-Lee és később ebből jött létre a CERN kutatóintézetben a World Wide Web (WWW).

A szakember az Oxfordi Egyetem Királyi Kollégiumban fizikát tanult, majd a diploma megszerzése után a Plessey Telecommunications és a Nash cégeknél helyezkedett el. 1980-ban Tim Berners Lee-nek lehetősége nyílt a svájci CERN kutatóközpontba látogatni és ott rövid ideig dolgozni, itt és ekkor született meg az Enquire nevű szoftver. Ezután az Image Computer Systems-nél helyezkedett el, majd 1984-ben visszatért a CERN-be és a kollégáival együtt egy NeXT számítógépen kifejlesztette a szerver- és a böngészőprogramot. Létrejött a World Wide Web (WWW) és a http. Az első weboldal 1991. augusztus 6-án vált elérhetővé.

Azonban az idén szintén az ötvenedik születésnapjukat ünneplő Steve Jobs-szal vagy Bill Gates-szel ellentétben Berners-Lee nem próbált meg kereskedelmi hasznot húzni ötletéből. Elmondása szerint inkább azon fáradozott, hogy egy platformfüggetlen szabványt teremtsen. Ezért alapította meg 1994-ben a World Wide Web Consortium (W3C) nevű szervezetet, amely pontosan leírja a WWW architektúráját és működését.

A szakember eddig 30 különböző elismerést és díjat kapott, többek között lovaggá ütötték és használhatja a neve előtt a Sir előtagot (Knight Commander des Order of the British Empire) és megkapta a Millennium Technology Prize díjat is. Berners-Lee szerénységére jellemző, hogy biográfiájában alig sorol fel néhány kitüntetést.

Mikor egy riporter megkérdezte tőle, hogy a World Wide Web-bel az emberek okosabb lettek-e, a szakember a következőket válaszolta: “Nem hiszem. De jobban össze vagyunk kötve, mint előtte és ezáltal még inkább lehetőségünk van arra, hogy ha akarjuk, még emberségesebbé tegyük a világot.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik