Élet-Stílus

400 ezer látogatót érdekelt a könvhét

A Szent István-bazilika előtti téren, illetve a Vörösmarty téren legalább négyszázezren látogattak ki a könyvhétre, amely idén a hagyományokhoz visszatérve a kortárs magyar szerzők műveit mutatta be.

Zentai Péter László, az eseményt rendező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) igazgatója elmondta, hogy a kortárs magyar irodalom idei ünnepén egyszerre két központi helyszínen, soha nem látott mennyiségű, 229 hazai és határon túli kiadó várta az olvasóközönséget 150 pavilonban. Véleménye szerint az ötnapos eseménysorozat a kereskedőknek, a résztvevő mintegy 1200 írónak és remélhetőleg az olvasóknak is sikeres volt.

A tapasztalatok szerint igazolódni látszott a MKKE azon döntése, hogy a régi hagyományhoz visszatérve csak élő magyar szerző első kiadású alkotása lehetett könyvheti mű – mondta az egyesülés igazgatója.

Ezáltal nagyobb hangsúly helyeződött a kortárs irodalomra, ami tükröződött a vásárlói érdeklődésben is, a sikerkönyvek nagy része kortárs alkotó műve. A magyar irodalom a legjobb formájában van, a múlt század első harmadának aranykorát idézi – fogalmazott a szakember.

Zentai Péter László kitért arra is: nem véletlenül harcoltak azért, hogy könyvek áfa-tartalma 12-ről 5 százalékra csökkenjen, a könyvheti kiadványok átlagára 150 forinttal alacsonyabb volt a tavalyinál.

Összességében nem egy-egy mű vagy társszerző, hanem egy nagyon széles mezőny sikeréről szólt a könyvhét – mondta, megjegyezve, a leghosszabb sor Szabó Magda dedikálásakor kígyózott a Szent István-téren.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik