Élet-Stílus

Példátlanul drága lesz a benzin

Szerdától a gázolaj árát 6 forinttal, a benzinét 4 forinttal emeli a Mol, így a 95-ös ólommentes benzin 260 forintba kerül majd.

Szárnyal a részvény

A Mol-papírok erős forgalom mellett csaknem 500 forintot drágultak hétfőn. Ennek oka nem az újabb benzinár-emelés bejelentése, vélik a FigyelőNet által megkérdezett elemzők, hanem az olaj világpiaci árának emelkedése. A május közepi 46,7 dolláros mélypontról mostanra 53,21 centre ugrott a Brent jegyzése, ami már közelíti az 55 dolláros történelmi csúcspontot.

A Mol, közleményében világpiaci folyamatokra hivatkozva jelentette be az áremelést. Eszerint az egy hónappal ezelőtt tapasztalt árcsökkenést követően az elmúlt két hét folyamán a nemzetközi olajpiacokon ismét jelentősen emelkedtek az árak. Május közepe óta a Brent típusú kőolaj jegyzésára közel 13 százalékkal, hordónként több mint 6 dollárral emelkedett. Ugyanezen időszakban a motorbenzin jegyzésára mintegy 10 százalékkal, tonnánként közel 40 dollárral, a gázolajé 17 százalékkal, közel 80 dollárral nőtt, melynek hatását tovább fokozta a forint közel 5 százalékos gyengülése az US dollárhoz viszonyítva.

A Mol szerint ezen hatások a motorbenzinnél literenként közel 10, a gázolaj esetében pedig több mint 15 forintos hazai fogyasztói áremelést indokolnának, de ezt csak bizonyos fokozatossággal érvényesíti, abban az esetben, ha az elmúlt hetekben tapasztalt igen magas árszint tartósnak bizonyul.

Ennek megfelelően június 8-án 0 órától a 95-ös ólmozatlan benzin literjéért 260,50 forintot, a 98 ólmozatlan benzinért 269,50 forintot, míg a diesel gázolajért 250,00 forintot kérnek majd a Mol kutjainál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik