Élet-Stílus

Beton leszállópályát kap a békéscsabai repülőtér

A Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács (DARFT) 400 millió forinttal támogatja a békéscsabai repülőtér fejlesztését - közölte önkormányzat sajtószóvivője.

Bod Tamás elmondta: a megyei önkormányzat a többségi tulajdonában álló békéscsabai repülőtéren egy 1300 méter hosszú beton leszállópálya megépítését tervezi, amelynek várható költsége eléri a másfél milliárd forintot.

A megye az idei költségvetésének terhére már elkülönített 400 millió forintot a fejlesztésre, s a DARFT által megítélt támogatással elérhető közelségbe kerül a beruházás.

Az önkormányzat még számít az Európai Unió Interreg III/A alapjára is, amelyre kétmillió euró értékű pályázatot nyújtottak be.

A közepes kategóriájú gépek fogadására alkalmas leszállópálya megépítését segítheti, hogy az önkormányzat a közelmúltba több száz millió forintos adás-vételi előszerződést kötött egy helyi vállalkozóval a régi, füves leszállópálya egy részének az értékesítéséről.

Bod Tamás emlékeztetett arra, hogy a repülőtéren a korábbi években mintegy 500 millió forintos fejlesztéssel új utasforgalmi terminált és irányítótornyot építettek.

Szintén a DARFT-tól korábban nyert 130 millió forintos támogatás segítségével pedig korszerű fénytechnikai berendezésekkel szerelik fel a békéscsabai repülőteret.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik