Élet-Stílus

Olvasandók 1

A jog gazdasági elemzésében, és így a tulajdonjog elemzésében is központi fogalommá vált az ún. Coase-tétel, illetve a tranzakciós költség léte vagy hiánya. A tulajdonjog szempontjából természetesen a „Coase-tétel" azon értelmezései lényegesek, amelyek szerint – a tranzakciós költségek alacsony szinten tartása mellett, vagy éppen azzal együtt – a tulajdonjogok, jogosítványok pontos definiálására, kiosztására kell törekedni.

A szöveg olvasása során három kérdést kéne magunknak megválaszolni:
1. Mit ért tranzakciós költség alatt?
2. Milyen „Coase-tételt” olvashatunk ki belőle? (Kiolvasható-e a szövegből valóban a sokat emlegetett tétel, illetve milyen formában? Melyek azok a problémák, amelyekkel nem foglalkozik, amelyeket éppen ezért mint feltételt kell a tételhez illeszteni?)
3. Mit jelenthet „a tulajdonjog pontos definiálása”? A tulajdonjog – a közgazdaságtan felfogásában – jogok halmaza, éppen ezért fontos, hogy megértsük milyen jogokról kell így vagy úgy, de egyértelműen rendelkezni. Milyen jogosítványok nem megfelelő meghatározásából, elosztásából származnak azok a problémák, amelyeket Coase elemez? Milyen további hasonló jogosítványokról kellene rendelkezni, hogy a „tulajdonjogok pontosan meghatározottak” legyenek?

R. Coase: A társadalmi költség problémája (Magyarul több fordításban is olvasható. A legjobb forrás: R. Coase: A vállalat, a piac és a jog. Nemzeti Tankönyvkiadó, 2004)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik