Élet-Stílus

Kémszoftvereket használó cégvezetők előzetesben

Óriási botrány robbant ki Izraelben, ahol több ismert vállalati vezetőt és magánnyomozókat tartóztattak le azzal a gyanúval, hogy ipari kémkedés céljából trójai vírust és kémszoftvereket használtak konkurenseikkel szemben.

A Jerusalem Post írása szerint az ügy Amnon Jacont regényíró bejelentése kapcsán indult, aki azután tett feljelentést a rendőrségen, hogy a világhálón böngészve szembetalálta magát saját készülő regényének egyes részleteivel. A tavaly novemberben megindult nyomozás során a rendőrség figyelme rövid idő alatt Jacont mostohafia felé fordult, aki Londonban programozóként keresi kenyerét. Az angol hatóságok segítéségével sikerült is bebizonyítani, hogy a lopás eszközeként használt trójai vírus – amely rövid idő alatt észrevétlenül átvette Jacont gépe felett az irányítást – a 41 éves szakembertől ered, mi több, az is kiderült, hogy a vírust időközben három izraeli nagyvállalat is megvásárolta.

Ezen a szálon elindulva hamarosan nyilvánvalóvá vált, hogy ezek a cégek magánnyomozókat béreltek fel, akik azután a vírust a konkurens vállalatok ellen fordították, és segítségével számos bizalmas adatot csempésztek ki. Az izraeli, német, valamint amerikai FTP-szervereken lefoglalt adatok révén az ügy egyre nagyobbra dagadt, és kiderült, hogy a feltételezettnél több vállalat érintett.

Az elmúlt hónapokban a YES műholdas műsorszolgáltató, az ásványvizet forgalmazó Tami-4, a Volvo Israel, a Meir Motors, az ACE Hardware, a Cellcom, a Pelephone, és több más cég is belekeveredett az ügybe, amelynek vezetőit az izraeli rendőrség a hétvégén előzetes letartóztatásba, illetve megfigyelés alá helyezte. A gyanú szerint ezek a vállalatok – magánnyomozók és az említett trójai vírus segítségével – kivétel nélkül kémkedést folytattak üzleti riválisaikkal szemben, és nem egy esetben bizalmas adatok eltulajdonítására utasították a megbízott szakembereket.

“Ez az egyik legsúlyosabb ipari és üzleti kémkedési botrány Izrael történetében” – jelentette ki Roni Hindi, a nyomozócsoport egyik tagja. Elmondása szerint a YES vezérigazgatóját, illetve a Pelephone és Cellcom mobilszolgáltató biztonsági igazgatóját már előzetes letartóztatásba helyezték. Hasonló eljárásban részesült a Meir Motors vezérigazgatója – aki mellesleg a Maccabi Haifa fociklub alelnöke -, illetve több magánnyomozó, akik három nagy nyomozóirodának dolgoztak. Közöttük több olyan személy található, akik korábban az Izraeli Biztonsági Szolgálat, illetve a rendőrség alkalmazásában álltak.

A vádlottak védői érdekes védekezési formát választottak: állításuk szerint a vállalatvezetők valóban megfigyelték riválisaikat, de nem tudtak arról, hogy a szóban forgó információk illegális úton jutottak ki. Ezt az érvelést a rendőrség természetesen elvetette – véleményük szerint aligha hihető, hogy az említett cégek vezetői nem tudtak beosztottaik tevékenységéről és a titokban zajló piszkos ügyletekről.

Az ügy nem csak Izraelben, de világszerte óriási visszhangot váltott ki, hiszen ha ezek a nagyvállalatok – biztonsági szakemberek segítségével – több hónapon keresztül szabadon kémkedhettek konkurenseik után, felmerül a kérdés, hogy az otthoni felhasználókat mi védi meg az ilyen akciók ellen. Az ügy azonban nemcsak az otthoni felhasználókat, hanem minden egyes internetezőt érint: a jelek szerint a szükséges védelem ellenére bármilyen információ könnyen rossz kezekbe kerülhet, és kizárólag a támadókon múlik, hogy a megszerzett adatokat milyen úton használják fel.

Megjegyzendő, hogy a kémszoftverek elleni védekezés hiánya a cégek rendszereinek gyengeségét is jelzi. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik