Élet-Stílus

Tökéletes tokajik

Mindig elámul a szomjas utazó, ha Tolcsván megáll az Oremus chateau-jának udvarán. Innen nyílik Magyarország és a világ egyik legszebb bortájának látványa.

Balra a hófehér gótikus templom piros galériáján fazsindelyes hagymasisak, jobbra a kis fehér református templom, hátul az Oremus kastélya, a háttérben a kék Zemplén hullámzik, szemközt rálátni egy mintaszerűen megművelt, feltűnő ültetvényre, bizonyos, mostanában remek sajtóval és elsőrangú miniszteri tanácsadókkal bíró sárazsadányi szőlőbirtokos politikusfeleségek és nagykövetek birtokára.

Az Oremus bő 100 hektáros ültetvényein a szőlők vagy andezit vagy riolit hardverjébe kapaszkodnak. Az egyik dűlőben jáspistelérek húzódnak a felszínig, a másikban obszidiánszemcséket találhatni, a bor féldrágakövekből szivornyázza magába a szépséget.

Az Oremus borai ezért is olyan szépen csillogóak. Sok munka és hosszú építkezés eredménye, hogy mára a letisztult szortiment (egy száraz, a száraz és az édes közt mintegy átmenetet képező late harvest és az aszúk) darabjai az ország legszebb borai közé tartoznak. Ma a száraz bort és a háromputtonyos aszút állítjuk a borpultra.

A Mandolás 2003 koncentrált furmint, szép képviselője a tokaji szárazbor-trendnek. A desszertborok mellett ugyanis kibontakozott egy szárazbor-trend is, ez motiválja, hogy teljessé kell tenni a tokaji szortimentet, ki kell szélesíteni a piacot és nem lehet minden évben mindenből aszút csinálni. A válogatott gyümölcsből sajtolt bor újhordóban erjedt-érett, innen határozott, szép barrikillata és íze.

A zempléni tölgyből készült hordókat saját, Franciaországban iskolázott kádár pörköli finomra. Az ásványos bor világos aranysárga színű zöldes reflexekkel, nagyon élénk savakra támaszkodó fanyar ízképét  őszibarackos jegyek díszítik. Harmonikus, tartalmas, nem túl könnyű, eszményi hal- és osztrigabor 1734 forintos áron, érdemes karaffba dekantálni egy órára.

A három puttonyos (putton, mondják a tokajiak), azaz relatíve alacsony cukortartalmú, tehát nem gejl aszú világos színkomplexiójú, intenzív virágos-barackos-mézes illatú, lágy és telt faktúrájú, harmonikus, tökéletes bor 2750 forintért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik