Élet-Stílus

Mire költ a Vatikán?

A legutóbbi adatok szerint Vatikán állam költségvetésének bevételi oldalán 200 millió euró állt, míg a kiadási oldalon 210 millió euró. A Szentszék egyik legfőbb bevételi forrása a hívek adománya.

A legutóbbi adatok szerint Vatikán állam költségvetésének bevételi oldalán 200 millió euró állt, míg a kiadási oldalon 210 millió euró. A Szentszék egyik legfőbb bevételi forrása a hívek adománya, mely megközelítőleg 85 millió eurót tesz ki évente. További jelentős pénzforráshoz jut a világ legkisebb állama ingatlanainak bérbeadása révén. Hozzáértők 1,5 milliárd euró értékűre becsülik ingatlanvagyonát. Ebből a vagyonból 2400 Vatikánon kívüli ingatlant hasznosítanak bérbeadás útján.

Jelentős mennyiségű aranykészelete van a kisállamnak New York-ban, és felbecsülhetetlen értékű műkinccsel is rendelkezik. Ez utóbbiakról egyébként II. János Pál azt nyiltakozta, hogy nem lehet eladni őket, mivel a műkincsek tulajdonképpen nem a vatikáni állam, hanem az emberiség tulajdonát képezik. Kisebb bevételi forrást jelent a 44 hektáron elterülő állam számára a különféle tárgyak eladásából származó összeg. A bélyegekből, dísztárgyakból, kiadványokból és emléktárgyakból származó bevétele azonban pontosan nem ismert.

A kiadási oldalt terhelik a „rezsiköltségek” és az élelemiszerek importja. Kétségkívül a legnagyobb kiadást azonban annak a közel háromezer civil alkalmazottnak a bérezése jelenti, akik Rómából járnak át dolgozni. Jelentős összegeket költ ezen kívül a Vatikán a külképviseletek fenntartására is.

Vatikán államnak saját bankja is van, hivatalos nevén Istituto per le Opere di Religione. A bank teljes mértékben független az olasz állami banktól, és mivel Vatikán adómentes övezetnek számít, így az a szűk kör, mely élvezheti a vatikáni bank szolgáltatásának előnyeit ugyancsak hálás lehet az Úrnak.

A bankot egyébként 1942-ben XII. Pius alapította, a hetvenes évek végén azonban eléggé átláthatatlan pénzügyi tranzakciókba keveredett, sőt egyes újságok azzal is megvádolták, hogy a maffia kábitószerből származó pénzeit mossák tisztára az egyházi állam hivatalos bankjában. Ráadásul a bank egy olyan vállalkozás részvényesei között volt megtalálható, amely fogamzásgátló tablettát gyártott. A botrány kirobbanása után nem sokkal az Istituto per le Opere di Religione megvált részvényeitől. A nyolcvanas évek elejétől fogva a bank irányítását egy testületre bízták, mely megtisztította a világi befolyástól a kényes intézményt – azóta hétköznapi életét éli a Vatikán bankja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik