Élet-Stílus

Jön az extra olcsó laptop?

A harmadik világ gyermekei számára rendkívül olcsó laptoppal rukkol elő a neves amerikai műszaki egyetem, az MIT.

Nicholas Negroponte, a bostoni Massachusetts Institute of Technology Media Lab elnöke és alapítója bejelentette, hogy az intézet a harmadik világ lakói számára 100 dolláros laptopok tervezésébe kezdett. Egy ennyire olcsó eszköz a gyártók egy részében jogosan ébreszt félelmet, a leszakadó térségekben azonban ez egy lehetséges módja lehet az oktatás fejlesztésének.

Az intézet már dolgozik a prototípus elkészítésén. A tervek szerint az ultrakönnyű gép méretei nem haladják meg a 20-25 centiméter. A gépet egy gigabyte flash memóriával és legalább 2 USB porttal szerelik fel. Legalább egy gyártó tervezi nyomtató gyártását is Negroponte gépéhez. A tervek szerint a nyomtató ára 35 dollár körül lesz.

Az intézet bejelentése szerint a számítógép kijelzőjének árát, – ez egyébként a számítógépek rendszerint legköltségesebb része –, igyekeznek 30 dollár alá szorítani. A gépeken Linux operációs rendszert futtatnának, és a felhasználóknak lehetőségük lenne vezetéknélküli böngészésre is. Mivel az áramellátás a fejlődő országokban szintén problémás, ezért a tervezők akár egy olyan megoldást is elképzelhetőnek tartanak, hogy kerékpározással megtermelt áramot használjon fel a gép. Negroponte szerint egy perc tekerés akár 100 perc számítógéphasználatot is biztosíthat.

Nicholas Negroponte céljai egyébként meglehetősen ambiciózusak. Tervei szerint a kormányoknak a harmadik világ minden gyerekének kellene laptopot juttatniuk. Néhány kormány már jelezte érdeklődését. Brazília várhatóan egymilliót vásárol az olcsó hordozható gépből, Kínával hárommillió gép vásárlásáról tárgyalnak. A program megvalósítását a Világbank is támogatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik