Élet-Stílus

Pótszülőknél a mesterségesen keltetett parlagi sas fióka

Május elején kikelt az első parlagi sas fióka, amelyet két másikkal együtt, még tojás korában mentettek ki egy iskola focipályáján álló fészekből. A világszerte veszélyeztetett ragadozómadár fiókáját tavaly sikerült először mesterségesen keltetni.

A Magyar Madártani Egyesület (MME) munkatársai április elején egy veszélyeztetett Cserhát környéki parlagisas-fészekből három tojást mentettek ki. A Bükki Nemzeti Park természetvédelmi őre időben észlelte, hogy a rendkívül érzékeny madarak egy iskola focipályáján építettek fészket, és a rendszeres zavarás miatt nem képesek tojásaikon kotlani. A tojások a mentést követően néhány órán belül egy kutatóintézet (KÁTKI – Kisállat-tenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet) keltetőgépébe kerültek, ahol fejlődésüket további 1 hónapon keresztül folyamatosan figyelemmel kísérték.

A parlagi sas fiókák sikeres mesterséges keltetése világszerte ritka esemény, ezért rendkívül körültekintően kell beállítani a természetes körülményeknek megfelelő keltetési paramétereket. Az első fióka már május 2-án megrepesztette a tojás héját, de csak két nappal később, emberi segítséggel tudott kibújni a tojásból. A másik két fióka valószínűleg fertőzés következtében elpusztult, az elsőszülöttet azonban háromhetes mesterséges táplálás után már vissza is helyezték a Hevesi Füves Puszták Tájvédelmi Körzetben található parlagi sas fészekbe. Az eddigi tapasztalatok szerint a sasok minden gond nélkül befogadják az új jövevényeket saját fiókájuk mellé.





Pótszülőknél a mesterségesen keltetett parlagi sas fióka 1
Pótszülőknél a mesterségesen keltetett parlagi sas fióka 2
Pótszülőknél a mesterségesen keltetett parlagi sas fióka 1


Március közepétől május végéig a kotló parlagi sasok nagyon érzékenyek a zavarásra, és a magukra hagyott tojások akár percek alatt elpusztulhatnak a szélsőséges időjárás miatt (erős napsütés, eső stb.), vagy ragadozók áldozataivá válhatnak. A hazai költések mintegy egyötöde emberi zavarás miatt megy tönkre, ezért a Madártani Egyesület arra kéri azokat a gazdálkodókat, akik a területükön nagy méretű ragadozómadár-fészket észlelnek, hogy lehetőleg ne álljanak meg a fészek közvetlen közelében, mert azzal akaratukon kívül is könnyen a fészekalj pusztulását okozhatják.

A tavaly első ízben sikerrel kikeltetett fióka, Bendegúz, műholdas nyomkövetőt kapott, így az MME szakemberei a mai napig folyamatosan nyomon követik mozgását. A madár vad társaihoz hasonlóan hatalmas területeket jár be, legutóbb a Mátra környékén kóborolt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik