Élet-Stílus

Kapós az orrszarvú sperma!

Különös frigyben működtek közre az állatkerti állatorvosok. A franciaországi La Palmyre Állatkert nőstény orrszarvújának mesterséges termékenyítéséhez ugyanis Easy Boy, a budapesti hím spermáját használták. Így – bár a két orrszarvú sohasem találkozott – akár közös utódjuk is születhet.

Noelle és Easy Boy két szélesszájú orrszarvú. Sohasem találkoztak, mégis lehet, hogy közös utódjuk lesz. Noelle, a franciaországi La Palmyre Zoo nőstény orrszarvújának mesterséges termékenyítéséhez ugyanis a budapesti hím, Easy Boy spermáját használták az állatorvosok.

Bár a mesterséges termékenyítés – mint eljárás – már régóta használatos, orrszarvúaknál azonban csak az utóbbi egy-két évben kezdte kidolgozni a módszer részleteit a berlini Állatkerti és Vadállatkutató Intézet (IZW – Institut für Zoo und Wildtierforschung) szaporodásbiológiai csapata. A szakemberek több orrszarvúnál is próbálkoztak művi úton vemhességet elérni, ám az igazi áttörést a budapesti nőstény orrszarvú termékenyítése jelentette. Mint ismeretes, Lulu jelenleg is vemhes, és nyár végére várt utódja – ha minden szerencsésen alakul – az első ilyen módon megfogant orrszarvú lehet a világon.

A budapesti sikeres termékenyítés miatt a pesti orrszarvúbika – név szerint Easy Boy – immár kipróbált hímnek számít, így nem meglepő, hogy spermáját más állatkertekben végzett mesterséges termékenyítésekhez is felhasználják.


Május 19-én csütörtökön a franciaországi La Palmyre Állatkert Noelle nevű nőstény orrszarvúját termékenyítették Easy Boy spermájával. A szaporító anyagot reggel vették le Easy Boytól, majd repülővel Bordeaux-ba, onnan pedig a La Palmyre Állatkertbe szállították, és még aznap meg is történt a termékenyítés. A két beavatkozás között tehát alig telt el néhány óra, pedig a két állatkert 1500 km-re esik egymástól. A sietségre azért volt szükség, mert így el lehetett kerülni a sperma mélyhűtését, amely lehetséges ugyan, de ennek technológiája jelenleg is kidolgozás alatt áll.

Az Easy Boytól levett spermából egyébként egy-egy mintát Berlinbe, illetve Hamburgba, az ottani kutatóintézetekbe küldtek. Berlinben az orrszarvúsperma mínusz 196 °C-on történő fagyasztásának, illetve tartósításának lehetőségeit kutatják, Hamburgban pedig arra igyekeznek eljárást kidolgozni, hogy az ivarsejtek alapján meg lehessen határozni a születendő utód nemét.

A mesterséges termékenyítés a haszonállatok tenyésztésében igen elterjedt módszer. Állatkerti alkalmazása is több évtizedes múltra tekint vissza, ám az orrszarvúaknál az eljárás még kísérleti stádiumban van. A mesterséges termékenyítés számos előnnyel bír az állatkerti gyakorlatban: a nagy testű állatoknál például a szállítási nehézségek nem korlátozzák a genetikailag megfelelő pároktól való utódnyerést, és kisebb a fertőző betegségek terjedésének kockázata is. Ráadásul olyan egyedeknél is szaporulat érhető el ezzel a módszerrel, amelyeknél más módon erre nem volna lehetőség. Ez különösen a ritka, kihalófélben lévő állatok, mint például az orrszarvúak esetében fontos.
A Budapesten is látható déli szélesszájú orrszarvúból (Ceratotherium simum simum) 450 példány él a világ állatkertjeiben. Ha nagy biztonsággal megoldhatóvá válik mesterséges termékenyítésük, a módszereket várhatóan a még ritkább, a kihalás közvetlen közelébe került északi szélesszájú orrszarvúaknál (Ceratotherium simum cottoni) is használni tudják majd. Utóbbi alfajból állatkerti körülmények között csupán tíz, a vadonban pedig még további tíz egyed él.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik