Élet-Stílus

Átadták a “Linux 48” programozási bajnokság díjait

Az egyetemek és főiskolák diákjai számára 3. éve meghirdetett, kétnapos programozói verseny 2005. május 6-án 14 órától 2004. május 8-án 14 óráig zajlott az ELTE Informatika Karának épületében, az Infoparkban.

A versenyen a diákok 2 korcsoportban, 3 fős csapatok nevezésével indulhattak. Az első korcsoportba azok tartoztak, akik az adott évben egyetemi vagy főiskolai első diplomás képzésben vesznek részt és legfeljebb harmadévesek. A második kategóriába nevezők pedig felsőfokú – de nem tudományos – képzésben vesznek részt, és nem tartoznak az első korcsoportba.

A versenyen a kitűzött programozási feladatot Red Hat Linux operációs rendszeren, a modellezést IBM Rational Application Developer for WebSphere segítségével, az adatbázis kezelést IBM DB2 UDB szoftveren, a fejlesztést pedig Java, Eclipse, vagy IBM Rational/WebSphere környezetben kell elvégezni. A futtatási környezet IBM WebSphere Application Server. Az elkészült munkák elbírásánál előnyben részesülnek az IBM Rational/WebSphere fejlesztési környezetet alkalmazó versenyzők.

Az értékelési szempontok között szerepelt a kitűzött feladat készültségi szintje, funkcionális megoldásai, a felhasználóbarát kialakítás, a több nyelvű megvalósítás támogatása, a dokumentáltság és az IBM eszközök alkalmazása.

A 48 órás programozási bajnokság összdíjazása meghaladta a 2 millió forintot. A díjazott csapatok minden tagja a helyezésének megfelelő értékű, az IBM WebSphere és DB2 termékeinek futtatására alkalmas Palm kéziszámítógépet, valamint mind a két korcsoportban az első és második helyezést elért csapat tagjai mp3 lejátszót is kaptak ajándékba.

Az oklevelek mellett a nyertes csapatok mindkét korosztályban megörökölték a verseny vándorkupáit, illetve további bizonyítási lehetőséget, opcionális állásajánlatokat kapnak a szponzoroknál.

A bajnokság sikerességéhez nagymértékben hozzájáruló felkészítő tanárok, szakmai segítők, szakértők és rendszergazdák szintén értékes jutalmakat kaptak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik